510056 - Vondel's Landleeuw
Haarlemmermeer AO 570
Hoofdweg 1666, 2157 NB te Abbenes

Inleiding

WOONHUIS MET STAARTSTUK T.B.V. STALLEN, behorend bij het boerderijcomplex van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw". Het lange gebouw is west-oostgericht en bevindt zich ten noorden van de binnenhof, waarbij het woonhuis zich aan de straatzijde (west) bevindt en het staartstuk daarachter ligt (oostelijk).

Omschrijving

Woonhuis met stallen, gebouwd op rechthoekig grondplan onder zadeldaken met noklijn loodrecht op de Hoofdweg. Het woonhuis heeft een hoogte van twee bouwlagen, het staartstuk een hoogte van één bouwlaag. Het woonhuis heeft rechthoekige houten vensters met keramische dorpeltegels en rechthoekige houten deuren. De vensters op de begane grond hebben glas-in-loodbovenlichten.

De voorgevel van het woonhuis (W) heeft een breedte van twee vensterassen. Op de begane grond bevat de linkeras een kruiskozijn, de rechteras bevat een dubbele terrasdeur geflankeerd door vensters. Op de eerste verdieping bevatten beide vensterassen vier draairamen. Boven deze vensters is de naam "VONDEL'S LANDLEEUW" aangebracht. In de nok bevindt zich een klein ruitvormig venster.

De rechterzijgevel (Z) heeft een rechthoekige uitbouw onder ingestoken schilddak. Op de begane grond heeft de uitbouw grote vensters en twee openslaande deuren, op de eerste verdieping bevindt zich een balkon met bakstenen borstwering en houten hoekpijlers die het dak dragen. Op de nokhoek staat een keramische piron. Voorts bevat de rechterzijgevel een deur met zij- en bovenlichten en enkele rechthoekige vensters.

De linkerzijgevel (N) bevat enkele vensters.

Het staartstuk heeft een rechthoekig grondplan. De noklijn wordt doorsneden door drie zinken ventilatieschoorstenen. De vensters hebben rechthoekige metalen, houten en betonnen stalramen en rechthoekige opgeklampte deuren met tweeruits-bovenlichten. Aan de lange noord- en zuidzijde is de gevel op twee plaatsen hoger opgetrokken ten behoeve van een dubbele openslaande hooideur. Deze geveldelen worden afgesloten door een ingestoken schildeind met keramische nokpiron.

Waardering

Het woonhuis met staartstuk is van algemeen belang als kenmerkend en historisch-functioneel onderdeel van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw".

Interbellum-architectuur