510061 - Ned. Herv. Kerk Hoofddorp
Haarlemmermeer L 8278
Hoofdweg 772, 2132 BW te Hoofddorp

Inleiding

PASTORIE, onderdeel uitmakend van het complex van Nederlands Hervormde Kerk en pastorie aan de Hoofdweg te Hoofddorp. De pastorie is gebouwd in 1859, naar ontwerp van de Amsterdamse architect Bakker, in eclectische bouwtrant.

Omschrijving

Pastorie, gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een verzonken zadeldak met blauw gesmoorde kruispannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Hoofdweg. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband, boven een uitgemetselde plint. De voorgevel (NW) en de rechterzijgevel (ZW) zijn voorzien van een witte pleisterlaag. In het muurwerk zijn op verschillende plaatsen de schieters van rozetankers zichtbaar en enkele staafankers. Tenzij anders vermeld bevatten de vensterassen een achtruits- (begane grond) of zesruits-schuifvenster (eerste verdieping), waarvan het tweeruits-bovenlicht getoogd is.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (NW) heeft een breedte van vijf vensterassen, waarvan de middelste is ondergebracht in een licht risalerende middenpartij. Op de hoeken van de voorgevel zijn lisenen aangebracht. Tussen de begane grond en eerste verdieping is een cordonlijst aangebracht. De middenpartij bevat op de begane grond de voordeur, bestaande uit een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht. De deur heeft een houten omlijsting met kroonlijst. De voordeur is bereikbaar via enkele hardstenen treden. Boven de voordeur, op de eerste verdieping, bevindt zich een venster dat afgesloten wordt door een segmentboogvormige wenkbrauw op consoles. In de geveldelen aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich zowel op de begane grond als eerste verdieping twee vensters, die gekoppeld worden door een houten onderdorpel en een wenkbrauw met twee bogen op consoles. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op consoles.

De wit gepleisterde rechterzijgevel (ZW) heeft tussen de begane grond en eerste verdieping en tussen de eerste verdieping en de kapverdieping een getoogd venster met roedenverdeling.

De linkerzijgevel (NO) heeft een zelfde opbouw en indeling als de rechterzijgevel. Het metselwerk is evenwel niet gepleisterd.

De achtergevel (ZO) is niet gepleisterd en heeft een vergelijkbare indeling als de voorgevel, maar is eenvoudiger uitgevoerd. Alleen de hoeklisenen zijn gestuct. De vensters hebben geen wenkbrauwen. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met panelen.

Waardering

De uit 1859 daterende, in eclectische bouwtrant opgetrokken pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend en historisch-functioneel onderdeel van het religieuze complex Nederlands Hervormde Kerk te Hoofddorp.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)