Haarlemmermeer AL 1955
Bennebroekerweg 521, 2132 MD te Hoofddorp

Inleiding

KOP-ROMP-BOERDERIJ MET ZOMERHUIS, genaamd "Hillegonds Hoeve", gelegen aan de noordoostzijde van de Bennebroekerweg. De in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerde boerderij dateert uit 1857. In oorsprong had de schuur een leien dakbedekking.

"Hillegonds Hoeve" is gelegen aan de noordoostzijde van de Bennebroekerweg. De boerderij is teruggelegen teruggelegen ten opzichte van de Bennebroekerweg en is bereikbaar via een begrinde oprijlaan. Tussen de boerderij en de weg bevindt zich een tuin met volwassen loofbomen. De schuur bevindt zich achter (ten oosten van) het woonhuis van de boerderij, het zomerhuis bevindt zich links (ten noorden) van de boerderij.

N.B. Eigenaar wenste geen medewerking te verlenen aan het MSP-onderzoek en verleende geen toestemming om op het erf te komen. De beschrijving en waardering berusten derhalve op de MIP-gegevens en op datgene wat vanaf de openbare weg zichtbaar en te beoordelen was.

Omschrijving

Het woonhuis (de kop van de kop-rompboerderij) is gebouwd op rechthoekige plattegrond, heeft een hoogte van één bouwlaag onder zadeldak gedekt met zwarte Hollandse pannen. De noklijn staat loodrecht op de Bennebroekerweg. Het pand is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten schuifvenster. In de gevel bevindt zich een gevelsteen met daarop de tekst: "DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR HILLEGOND KORTHALS DEN 9 MAART 1857".

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) heeft een breedte van vijf vensterassen, waarvan er vier een schuifvenster met glas-in-loodbovenlicht bevatten. De nadruk ligt op de middelste as die op de begane grond de voordeur bevat, bestaande uit een rechthoekige houten deur met bovenlicht voorzien van een ijzeren levensboom. Boven de voordeur is een gevelsteen met de naam "HILLEGONDS HOEVE" aangebracht en daarboven een klein balkon op consoles met smeedijzeren hekwerk. Op de middenas in de kapverdieping is een dubbel rechthoekig houten venster aangebracht met een rondboogvormig bovenlicht voorzien van radiale roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten door geschulpte windveren.

De linkerzijgevel (W) bevat twee vensters. Onder het linkervenster bevindt zich een rechthoekig keldervenster.

De rechterzijgevel (O) bevat één oorspronkelijk rechthoekig venster.

Het zomerhuis bevindt zich links van het woonhuis en heeft een rechthoekig grondplan. Het zomerhuis heeft een hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met rode Hollandse pannen. De noklijn staat loodrecht op de Bennebroekerweg.

De voorgevel van het zomerhuis (Z) heeft een breedte van drie vensterassen, waarvan de twee linker een zesruitsvenster bevatten en de rechter een houten deur met bovenlicht. In de kapverdieping is een halfrond venster aangebracht. De gevel wordt afgesloten door geschulpte windveren.

De linkerzijgevel (W) bevat een groot en twee kleine zesruitsvensters.

De schuur (de romp van de kop-rompboerderij) heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak met opgelichte ventilatiekap. In oorsprong was het dak gedekt met leien. De noklijn staat loodrecht op de Bennebroekerweg. De schuur is opgetrokken in gele baksteen in kruisverband en heeft aan de lange zijgevels getoogde ijzeren stalvensters. Aan de straatzijde bevindt zich een grote rechthoekige inrijpoort en een kleine rechthoekige houten loopdeur met rechthoekig bovenlicht.

Waardering

De kop-rompboerderij Hillegond's Hoeve met bijbehorend zomerhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit het midden van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland met een schuur van het Haarlemmermeertype. De boerderij is van sociaal-historisch belang als een van de eerste boerderijen die werden gebouwd in de Haarlemmermeerpolder. Daarnaast heeft de boerderij met zomerhuis situationele waarde vanwege de beeldbepalende situering in het vlakke, open agrarische polderland van de Haarlemmermeerpolder.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij