Haarlemmermeer AE 4566
Hoofdweg 1041, 2152 LJ te Nieuw-Vennep

Inleiding

KOP-ROMPBOERDERIJ "Kleine Vennep" uit het Interbellum, gebouwd omstreeks 1928 in traditionele baksteenbouw. De boerderij is omstreeks 1950 verlengd met het dubbel vierkant van nabijgelegen een 19de-eeuwse boerderij. De vergroting van de boerderij is geen negatieve aantasting, maar heeft juist het karakter (kleine kop, grote romp) versterkt. Het silhouet van de boerderij in het open polderland van de Haarlemmermeer is door de vergroting nog imposanter geworden.

N.B. Pachter wenste geen medewerking te verlenen aan het MSP-onderzoek en verleende geen toestemming om op het erf te komen. De beschrijving en waardering berusten derhalve op de MIP-gegevens en op datgene wat vanaf de openbare weg zichtbaar en te beoordelen was.

Omschrijving

Boerderij, gebouwd op een plattegrond bestaande uit een kleine rechthoek op het oostelijk deel van het erf, waarop het woonhuis is gebouwd, en een grote rechthoek ten westen daarvan, waarop het bedrijfsgedeelte is gebouwd. De boerderij heeft een bedrijfsgedeelte met een bouwhoogte van één bouwlaag onder zadeldak met zwarte Hollandse pannen en met wolfseinden. Het woonhuis heeft een hoogte van een bouwlaag plus een kapverdieping onder een zadeldak met rood geglazuurde kruispannen en met wolfseind. De noklijn van de daken staat loodrecht op de Hoofdweg.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in halfsteens verband. Boven de plint is een rollaag aangebracht.

Het woonhuis is asymmetrisch tegen de voorgevel van het bedrijfsgedeelte gesitueerd. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen van het woonhuis een rechthoekig houten schuifvenster met een strek in decoratief metselwerk.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel (O) van het woonhuis heeft een breedte van vier vensterassen. Op de meest linkeras bevindt zich een hoekerker op rechthoekige grondslag met grote vensters en glas-in-loodbovenlichten. De tweede as van rechts bevat de voordeur. De overige twee assen bevatten een klein rechthoekig venster. In de kapverdieping zijn twee vensters met draairamen aangebracht. Op de middenas, onder het wolfseind, is een tegeltableau met de naam van de boerderij "KLEINE VENNEP" aangebracht. De linkerzijgevel van het woonhuis (Z) heeft een breedte van drie vensterassen, waarvan de middelste een deur bevat en de twee overige een venster. In het dak is een rechthoekige dakkapel met plat dak en vensterreeks aangebracht.

De linkerzijgevel van het woonhuis (N) heeft twee kleine vensters en een rechthoekige aanbouw met enkele vensters onder plat dak. In de kapverdieping bevindt zich een rechthoekige verhoogde uitbouw met vensters en deur naar het plat dak.

Het bedrijfsgedeelte heeft aan de voorzijde (O) een grote dubbele inrijdeur met vier betonnen vierruits-vensters erboven. Onder het wolfseind zijn twee betonnen drieruits-vensters aangebracht.

De linkerzijgevel van het bedrijfsgedeelte (Z) bevat enkele loopdeuren en een aantal betonnen zesruits-vensters.

De rechterzijgevel (N) bevat onder andere enkele opgeklampte schuifdeuren met ventilerend lattenwerk.

Waardering

De kop-rompboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als qua exterieur merendeels gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de late jaren '20 van de 20ste eeuw op het Noordhollandse platteland met een zeer grote landbouwschuur en opgetrokken in traditionele baksteenbouw. Daarnaast heeft de boerderij situationele waarde door de ligging in het open polderland van de Haarlemmermeerpolder.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij

Interbellum-architectuur