510160 - 't Huis Empe
Brummen A 1884
Brummen A 2980 A5
Voorsterweg 161, 7399 AA te Empe
Voorsterweg 161 B, 7399 AA te Empe
Voorsterweg 161 A, 7399 AA te Empe

Omschrijving

KOETSHUIS MET SCHUURTJE. Aan de Voorsterweg staat een bakstenen koetshuis uit 1908 gebouwd in de Engelse landhuisstijl oorspronkelijke met een woondeel en een koetshuis annex stalgedeelte. Sinds 1986 geheel in gebruik als woning. Het pand is opgetrokken op een verspringend plattegrond, waarvan het vooruitspringende gedeelte (woonhuis) twee bouwlagen hoog is onder een met rode kruispannen gedekt samengesteld zadeldak met overstek. Het rechthoekige achtergedeelte (oorspronkelijk koetshuis) is één bouwlaag hoog onder een met riet gedekt zadeldak met uileborden en rode nokvorsten. Het woonhuis kent een onregelmatige gevelindeling van meerruitsvensters met halve luiken en een uitkragende houten veranda (balkon met houten balustrade). In de topgevel houten vakwerk. Het voormalige koetshuis heeft aan de voorzijde een dubbele houten inrijdeur met meerruits zij- en bovenlichten (garage). Links daarvan een paneeldeur met bovenlicht en twee schuifvensters. De achterzijde is in de stijl van het koetshuis enigszins verbouwd en voor bewoning geschikt gemaakt. Achter het koetshuis staat een bakstenen schuurtje gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Thans ingericht als gastenverblijf.

KOETSHUIS MET SCHUURTJE van algemeen belang:

- vanwege de op het Engelse landhuis geïnspireerde bouwstijl;