Dalfsen E 3539
Rechterensedijk 1, 7722 HB te Dalfsen

Onderdeel 3A

Omschrijving

Het zuidwestelijk of rechter BOUWHUIS dateert van 1725. Het oorspronkelijke schilddak is bij een renovatie in 1900 vervangen door een zadeldak tussen geveltoppen, die zijn geïnspireerd op die van de 16de-eeuwse woonvleugel. Het gebouw gaf onderdak aan vast inwonend personeel. Gebouw, opgetrokken van rode baksteen, van een bouwlaag, een halve verdieping en een kap hoog onder zadeldak met grijze pannen tussen schoudergevels. De gevel is met lisenen geleed. In het midden een risalerend gedeelte met rondboogpoort met dubbele deuren, waarboven een zandstenen fronton met uitstralende knorrenversiering en ANNO en 1725. Gekorniste gootlijst. In het rechterdeel woongedeelte met vensters van verschillend type. In het linkerdeel blinde velden met strekken boven deur en venster. Achtergevel doorbroken met roedevensters. Dit bouwhuis is met een iets gebogen bakstenen muur met natuurstenen versieringen in de hoeken en boogdeur verbonden met het kasteel.

Waardering

Het zuidwestelijk of rechter BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Rechteren, is van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom;

- wegens de cultuurhistorische waarden;