Dalfsen E 3540
Bij Rechterensedijk 3, 7722 HB te Dalfsen

Onderdeel 4

Omschrijving

BRUG MET KEERMUREN. Vanaf de oprijlaan voert een bakstenen brug over de gracht naar het voorplein. De brug uit 1863 is een ontwerp van L.H. Eberson. Brug in neobarokke stijl op drie platte bogen waartussen natuurstenen wapenschilden Van Rechteren Limpurg met vorstenkroon en Van Rechteren en ANNO 1863; zandstenen balustrade met vierkante balusters in neo Lodewijk XVI-vormen, geleed volgens ritme van de bogen; hierop paarsgewijs in totaal tien vazen en bolvormige ornamenten van verschillende vorm; plaveisel van klinkers. Aansluitend de bakstenen keermuur van het voorplein langs de gracht links en rechts van de brug, uit dezelfde tijd; de keermuur heeft een door lisenen gelede borstwering van baksteen met natuurstenen dekplaten; de borstwering is even hoog als de brugbalustrade.

Waardering

De BRUG MET KEERMUREN, behorend tot de historische buitenplaats Rechteren van is algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;