Dalfsen
Dalfsen

8B. stel sfinxen

8C. stel vazen

8D. stel vazen

8E. stel vazen

ad 8A.: ten noordoosten van het kasteel staat loodrecht op de gracht een lage balustrade als afscheiding van de rozentuin; de balustrade met vaasbalusters wordt onderbroken door twee trappen met elk drie treden, die naar de iets verlaagde tuin voeren; balustrade en trappen uit 1911, natuursteen en cement. De trappen worden geflankeerd door in totaal vier zandstenen beelden van telkens twee putti met een dier, signatuur: Edm. Declercq f.t. Anvers.

ad 8B.: naast de zuidoostgevel van het linker bouwhuis staan twee natuurstenen sfinxen, XIX, als wapenschildhouders; eerder stonden ze aan het einde van de balustrade links en rechts van de houten brug, die naar het park leidde.

ad 8C.: stel ronde oorvazen op sokkels, XIXd, gegoten cement, aan het begin van de oprijlaan.

ad 8D.: stel zandstenen ronde dekselvazen op dito vierkante sokkels, XVIII; rondlopende reliëfvoorstellingen; de ene vaas staat in de rozentuin, de andere in het uiterste zuidwestelijke deel van het park nabij de oprijlaan.

ad 8E.: stel zandstenen ronde dekselvazen op dito vierkante sokkels, XVIII; op de vaaskelk vier schildvormige appliques met roccaillebeëindiging; de ene vaas midden op het voorplein, de andere in een zichtbaan in het park.

De TUINSIERADEN, behorend tot de historische buitenplaats Rechteren, zijn van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;