510195 - Begraafplaats Bergweg
Bij Bergweg 21, 3701 JJ te Zeist
Bij Bergweg 23, 3701 JJ te Zeist

Omschrijving complexonderdeel 4

In neoclassicistische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT op de eerste algemene begraafplaats te Zeist, gelegen in vak A15a-b. Het betreft het graf van jhr. Ernest Willem Nicolaas de Pesters, ritmeester der huzaren (1840-1878). Het graf is gesitueerd als afsluitend onderdeel van het middenpad van de formele aanleg. Links van dit graf liggen de grafkelders, rechts loopt een pad naar de achter dit graf gelegen landschappelijke aanleg.

Het graf is afgedekt met een hardstenen zerk, waarop de namen van de begravenen zijn vermeld. Aan het hoofdeinde staat een postament met een afgebroken zuil als symbool voor het afgebroken leven. Op de voorzijde van het postament is in reliëf het familiewapen aangebracht, de zuil is bewerkt met een reliëf van takken die door een strik bij elkaar gebonden zijn. Het geheel is omgeven door een smeedijzeren hekwerk en is overwoekerd door klimopstruiken.

Waardering complexonderdeel 4

Het grafmonument behorend bij de eerste algemene Zeister begraafplaats is van cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van de negentiende eeuwse funaraire cultuur alsmede vanwege de ensemblewaarde binnen de aanleg van het complex.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf Algemene begraafplaats

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf