510211 - Prins Hendriksoord
Bij Soestdijkerweg 17, 3734 MG te Den Dolder

Omschrijving complexonderdeel 2

Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op stenen plint en rechthoekige plattegrond onder een met bitumen gedekt zadeldak, waarvan de dakschilden oversteken. De gevels zijn geconstrueerd uit houten gesneden stijlen en regels. De velden zijn opgevuld met verticale kraaldelen in de smalle velden of met diagonale kraaldelen in de grotere velden naast de vensters. Direct boven de vensters in de eerste bouwlaag zijn velden met stijlen in kruisvorm aangebracht. De velden boven deze rij zijn met eenvoudige, verticaal aangebrachte messing-en-groef planken opgevuld, waarop vervolgens een rechthoekige geprofileerde lijst is gezet. Deze oplossing is ook toegepast in de meeste velden in de tweede bouwlaag.

De voorgevel aan de zuidzijde heeft een symmetrische indeling van drie vensterassen met een in het midden geplaatste stolpdeur die geflankeerd wordt door een venster waarvan de middenstijl is verwijderd. In de verdieping bevinden zich drie gekoppelde vensters met draairamen. Links van het hoofdvolume is een kleine aanbouw gezet waarin de hoofdingang met een nieuwe deur is geplaatst. De achtergevel heeft rechts de genoemde aanbouw, waarin een nieuw groot venster en twee smalle vensters. De achtergevel van het hoofdvolume kenmerkt zich door een extra bepleisterde kelderverdieping -thans garage-, waarin een dubbele deur en twee liggende vensters zijn geplaatst. In de eerste bouwlaag bevinden zich twee, vermoedelijk later gewijzigde vensters (de middenstijl ontbreekt). In de verdieping zijn twee gekoppelde vensters geplaatst. De niet oorspronkelijke onderdelen vallen buiten de bescherming.

De topgevel van de aanbouw in de rechterzijgel is in de top verrijkt met ajourwerk. Het grote venster links is een latere verandering.

De linkerzijgevel is wat de detaillering betreft conform de andere gevels. De top is verrijkt met ajourwerk.

Waardering complexonderdeel 2

De tuinmanswoning is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege bouwtype en detaillering alsmede van ensemble waarde als historisch onderdeel van de voormalige buitenplaats Prins Hendriksoord.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw