510211 - Prins Hendriksoord
Bij Soestdijkerweg 17, 3734 MG te Den Dolder

Omschrijving complexonderdeel 3

Een rechts achter het landhuis gelegen BRUG met gietijzeren spijlenhek en houten vloer. Het hekwerk bestaat uit elf gecanneleerde zuilen op achthoekige sokkels die een dennenappel als bekroning hebben. De zuilen worden door vier regels met elkaar verbonden, twee aan de bovenzijde en twee aan de onderzijde. Tussen de zuilen zijn eenvoudige, gladde spijlen gezet. De uiteinden van het spijlenhek kenmerken zich door een naar buiten gebogen kwartronde vorm. De laatste zuil staat op een natuurstenen plaat die bevestigd is op een gemetselde kademuur onder de brug.

Waardering complexonderdeel 3

De brug is van architectuurhistorische en typologische waarde wegens materiaal gebruik en detaillering, alsmede van belang als historisch onderdeel in het landschapspark van Prins Hendriksoord.