510211 - Prins Hendriksoord
Bij Soestdijkerweg 15, 3734 MG te Den Dolder

Omschrijving complexonderdeel 5

De ten zuidoosten van het landhuis `De Vijverhof' gelegen nieuw-architectonische BLOEMENTUIN van D.F. Tersteeg is na een periode van verval in de jaren vijftig en zestig voor een deel teruggebracht in oude toestand. De bescherming richt zich op deze hoofdopzet van vier deeltuinen, de gemetselde muren met detaillering, trappen, zuil met zonnewijzer en waterspuwers. De hoofdopzet met de vier deeltuinen is nog steeds intact, maar de invulling is daarentegen voor een aanzienlijk deel veranderd. Deze is sterk vereenvoudigd door grotere perken met buxushagen. De perken hebben thans een grasinvulling gekregen. De vijver in de tweede en grootste deeltuin heeft een volledig andere, grotere vorm gekregen. Deze verandering dateert van de laatste `restauratie'. Het in de derde deeltuin gelegen smalle perk is nu een vijver. De vierde deeltuin, die als afsluiter fungeert, verkeert in de meest originele staat, vermoedelijk omdat hier van oorsprong geen perkjes lagen. De in de kademuren aangebrachte vissenkop-waterspuwers verkeren in goede staat. De pergola die tussen de tweede en derde deeltuin loopt (inclusief het prieel) en de pergola in de vierde deeltuin, hebben inmiddels een nieuwe bovenbouw gekregen, maar deze zijn geheel in de geest van het oorspronkelijk ontwerp uitgevoerd, waardoor bescherming gerechtvaardigd is.

Waardering complexonderdeel 5

De geometrische tuin is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een nieuw-architectonische tuinstijl alsmede van belang als vroeg ontwerp van D.F. Tersteeg. Bovendien van cultuurhistorische waarde als voormalig onderdeel van de buitenplaats Prins Hendriksoord.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin villatuin

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Formele tuin