Bij Tiendweg 6 A, 3709 JP te Zeist

Omschrijving complexonderdeel 2

De IJSKELDER bestaat uit een ronde put met koepelgewelf die men via een portaal kan bereiken. De ingang bevindt zich aan de noordzijde. Het portaal heeft een klimmend tongewelf, zodat het in de kruin van het koepelgewelf uitkomt. Twee meter achter de voordeur is een tweede deuropening, waarachter nog een stukje gang ligt die tot de rand van de kelder loopt. De diameter van de put is drie meter en de hoogte 6,5 meter. Het geheel is met aarde overdekt.

Waardering complexonderdeel 2

De ijskelder is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zeldzaam bouwtype, alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Wulperhorst.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder