Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510223
Complexnummer
510222 - Willem Arntszhoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82741/187
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zeist A 4795
Vijverhof 26 A, 3734 DB te Den Dolder

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schilddak met rode kruispannen gedekt. De goot rust op geprofileerde klossen. De gevels zijn bepleisterd met uitzondering van de plint, de getoogde strekken boven de vensters en de cordonbanden ter hoogte van de strekken in de eerste bouwlaag en de boven- en onderdorpels van de vensters in de tweede bouwlaag. Deze waren oorspronkelijk in schoon metselwerk uitgevoerd, maar zijn tegenwoordig in de kleur van de bepleistering gesausd, waardoor het beoogde effect van de tegenstelling tussen bepleisterde en onbepleisterde geveldelen verloren is gegaan. De venstertypen die gebruikt zijn beperken zich voornamelijk tot twee- en drielichtsvensters met roedenbovenlichten. De voorgevel, aan de westzijde, heeft een symmetrische indeling van zeven vensterassen. Het middenrisaliet, dat een topgevelbeëindiging met steekkap heeft, is drie assen breed en heeft op de middenas de hoofdingang die geflankeerd wordt door een drielichtsvenster, waarboven een ontlastingsboog is gezet. In de tweede bouwlaag zijn drie drielichtsvensters geplaatst, terwijl in de top, die met verticaal vakwerk is versierd, een liggend zeslichtsvenster met een in het midden geplaatst dubbel draairaam en bovenlichten is gezet. Onder het vakwerk is een zaagtandlijst aangebracht.

De achtergevel heeft wat de hoofdstructuur betreft een gevelindeling die gelijk is aan de voorgevel. Het middenrisaliet heeft hier echter een kleinere voorsprong en bezit een groot drielichts trapvenster in de verdieping. Tegen het middenrisaliet stond oorspronkelijk een aanbouw van één bouwlaag onder een plat. Nu is het directiegebouw verbonden met een moderne uitbreiding die buiten de bescherming valt. Aan de rechterzijde van de achtergevel bevindt zich een serre onder lessenaarsdak waarin een samengesteld vijflichtsvenster is gezet. De zijgevels hebben een verschillende indeling. De gevel aan de noordzijde heeft drie vensterassen, terwijl de zuidgevel één vensteras heeft. Tegen laatstgenoemde gevel bevindt zich een moderne brandtrap.

Op het samengestelde dak zijn vier dakkapellen onder steekkappen geplaatst. Op de kruising van de nokken is een klokkenstoel gezet met gemetselde onderbouw en een houten opbouw met gesneden stijlen, waartegen wijzerplaten zijn aangebracht. Het torentje heeft als bekroning een uitzwenkend, met leien gedekte spits, waarboven een windvaan met de letters WAH is geplaatst.

Waardering complexonderdeel 1

Het directiegebouw van de W.A. Hoeve is van grote cultuurhistorische waarde alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel van de W.A. Hoeve. Tevens is het gebouw van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de oorspronkelijke detaillering van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510222. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Administratiegebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing