Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510224
Complexnummer
510222 - Willem Arntszhoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82741/56
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zeist A 4795
Vijverhof 41, 3734 DB te Den Dolder

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Vrijstaande GEHOORZAAL op samengestelde plattegrond van één bouwlaag, onder zadeldak met rode kruispannen gedekt en met de nok evenwijdig aan de weg.

Op de nok van het dak is op de middenas een achtzijdige klokkenstoel of dakruiter gezet, bekroond door een met leien gedekte spits. Alle gevelzijden zijn wit bepleisterd met uitzondering van drie horizontale banden in schoon metselwerk waarmee de korte zijgevels zijn versierd.

Het gebouw bestaat uit een in het midden geplaatst hoofdvolume en is zeven vensterassen breed die door een steunbeer gescheiden worden. De steunberen zijn op twee plaatsen voorzien van een geprofileerde steen, waarboven de steunbeer zich verjongt. Op elke as is tussen de steunberen een roedenvenster is geplaatst. Voor de voor- en achtergevel (noord- en zuidzijde) is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een aanbouw onder een plat gebouwd met een vooruitspringende ingangspartij onder een licht hellend plat dat uitloopt in een rondboogvormige, overhangende luifel. Deze aanbouw valt buiten de rijksbescherming. Tegen de linkerzijgevel staat een aanbouw onder een zadeldak, waarvan de nok- en goothoogte lager is dan van het hoofdvolume. Deze wordt geflankeerd door een kleiner bouwvolume onder een lessenaarsdak. De zijgevel heeft vier stalen achtruitsvensters die per twee door smalle muurdammen gekoppeld zijn. Boven deze vensters is een natuurstenen plaquette aangebracht, waarop 'Gehoorzaal' vermeldt staat. De rechter zijgevel heeft een onder een zadeldak gedekte kleinere aanbouw, die geflankeerd wordt door een lager zijvolume onder keperdak. Vanuit de hoeken lopen twee steunberen langs de gevel van het hoofdvolume omhoog die met een geprofileerde deksteen worden afgesloten. Waardering complexonderdeel 2

De gehoorzaal is van cultuurhistorische vanwege de oorspronkelijke functie alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de eerste bebouwing op het terrein van de W.A. Hoeve.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510222. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Psychiatrische inrichting

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Poggenbeek, F.W.M. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur