510222 - Willem Arntszhoeve

Zeist
Den Dolder

Omschrijving complexonderdeel 5

Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met overstek en de nok haaks op de hoofdas. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De hoofdopzet van het bouwvolume is symmetrisch. Op de gevelhoeken aan de voorgevel is een lagere aanbouw onder een schilddak gezet die gedeeltelijk langs de voorgevel loopt. De voorgevel heeft in de eerste bouwlaag een samengesteld strokenvenster met roedenindeling. Aan de uiteinden hiervan is een deur geplaatst. Aan deze zijde hebben de genoemde aanbouwen een vijflichts hoekvenster onder de dakgoot. In de tweede bouwlaag bevindt zich onder het dakoverstek een smaller strokenvenster, dat voornamelijk uit vierruits draairamen is opgebouwd. In het dakschild zijn twee lage dakkapellen onder een plat aangebracht.

De zijgevels zijn identiek en kenmerken zich door de aanbouw waarin aan deze zijde een deur en een vierlichts strokenvenster zijn geplaatst. De achterzijde van de aanbouwen hebben een vensterpartij conform het zojuist genoemde venster.

De achtergevel van het hoofdvolume is symmetrisch ingedeeld met in de tweede bouwlaag een strokenvenster onder de dakgoot, dat wat betreft opzet gelijk is aan de voorgevel. In de eerste bouwlaag zijn van links naar rechts een tweelichtsvenster, een liggend strokenvenster, een zeslichtsvenster, een liggend venster en tot slot een tweelichtsvenster geplaatst. Ook aan deze zijde bevinden zich in het dakschild dakkapellen overeenkomstig de voorzijde.

Waardering complexonderdeel 5

De zusterhuizen zijn van cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van behuizing voor verplegend personeel begin jaren dertig van de 20ste eeuw. Alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de W.A. Hoeve. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van Mertens.

JaVijverhof13734 DADen Dolder
NeeVijverhof223734 DBDen Dolder