510222 - Willem Arntszhoeve
Vijverhof 9, 3734 DA te Den Dolder
Vijverhof 13, 3734 DA te Den Dolder
Vijverhof 17, 3734 DA te Den Dolder
Vijverhof 14, 3734 DA te Den Dolder

Omschrijving complexonderdeel 6

De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzijde van de hoofdas en hebben twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met overstek en de nok haaks op de hoofdas. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De hoofdopzet van het bouwvolume is asymmetrisch. Om de linker (Emilie & Kartini) of rechter (Josephine & Petronella) gevelhoek van de voorgevel is een lagere aanbouw onder een schilddak gezet die gedeeltelijk langs de voorgevel loopt. In de hoek is een omgaand strook- of hoekvenster gezet met een in de hoek geplaatste stijl. De gevel heeft in de eerste bouwlaag een samengesteld strokenvenster met roedenindeling. Aan de uiteinden hiervan is een deur geplaatst. In de tweede bouwlaag bevindt zich onder het dakoverstek een smaller strokenvenster, voornamelijk uit vierruits draaivensters opgebouwd. In het dakschild zijn twee lage dakkapellen onder een plat aangebracht.

De achtergevel is ingedeeld conform achtergevel type A. De zijgevels verschillen van opbouw. De zijgevel met de eerder genoemde aanbouw heeft een deur en een vierlichts strokenvenster. De achterzijde van de aanbouw heeft een strokenvenster. De andere zijgevel heeft het eerder genoemde hoekvenster en een aanbouw, dat wat de hoofdvorm betreft gelijk is aan de andere aanbouw, maar is hier met de nok haaks op het hoofdvolume gezet. In de zijgevel is een vijflichts hoekvenster onder de dakgoot geplaatst.

Waardering complexonderdeel 6

De zusterhuizen type B zijn van cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van behuizing voor verplegend personeel begin jaren dertig van de 20ste eeuw. Alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel van de W.A. Stichting. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van architect H.F. Mertens.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Verpleegstershuis

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Appartement