510222 - Willem Arntszhoeve
Vijverhof 31, 3734 DB te Den Dolder
Vijverhof 32, 3734 DB te Den Dolder

Omschrijving complexonderdeel 7

Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd in de as van de Vijverhof en sluit het terrein visueel aan de linkerzijde af. Het heeft geen pendant aan de andere zijde, waar een pergola is neergezet. Dit zusterhuis heeft twee bouwlagen op een kleinere, rechthoekige plattegrond onder een schilddak met overstek en de nok evenwijdig aan de hoofdas. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De hoofdopzet van het bouwvolume is symmetrisch. Om de gevelhoeken van de voorgevel aan de zuidzijde, is een lagere aanbouw onder een schilddak gezet die gedeeltelijk langs de voorgevel loopt. De gevel heeft in de eerste bouwlaag een monumentale ingangspartij op de middenas, bestaande uit een rondboogvormige portiek door zes rollagen omvat, waarin een teruggelegen deur/vensterpartij is geplaatst. De deur is gevat in een zwaar uitgevoerd rondboogvormig roedenvenster, die is opgebouwd uit elf stevige, afgeronde stijlen. De stroken zijn door middel van horizontale roeden onderverdeeld. Aan weerszijden van de ingangspartij zijn bloembakken gemetseld. Onder het dakoverstek bevindt zich een samengesteld strokenvenster met roedenindeling.

De zijgevels, aan de west- en oostzijde, zijn identiek van opbouw, conform type A, alleen is aan deze zijde geen deur geplaatst, maar een inmiddels gewijzigd venster.

De noordelijke achtergevel bestaat uit drie bouwlagen doordat een deel van de grond is weggegraven. Hier bevindt zich op de middenas de toegangsdeur tot de kelder. De deur wordt geflankeerd door een gekoppeld tweelichtsvenster. In de tweede en derde bouwlaag bevinden zich smalle strokenvensters.

Waardering complexonderdeel 7

Het zusterhuis is van cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van behuizing voor verplegend personeel begin jaren dertig van de 20ste eeuw. Alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de W.A. Stichting. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van H.F. Mertens.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Verpleegstershuis

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Appartement