510222 - Willem Arntszhoeve
Dolderseweg 256, 3734 BS te Den Dolder

Omschrijving complexonderdeel 8

T-HUISBOERDERIJ evenwijdig aan de oprijlaan (door de W.A. Stichting Boerderijlaan genoemd) gelegen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, bestaande uit een voorhuis van twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak, waarvan de nok haaks op de weg staat. Het stalgedeelte heeft een afgewolfd zadeldak, dat evenwijdig aan de weg ligt. Alle dakschilden zijn met rode kruispannen gedekt, waarop enkele dakkapellen zijn geplaatst onder zinken afgewolfde steekkapjes met pironnen. De gevels zijn voorzien van speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters. De strekken bezitten aanzet- en sluitstenen.

De west- of voorgevel van het voorhuis kent een symmetrische indeling van drie vensterassen, met een in het midden geplaatste risaliet onder een afgewolfde steekkap. De steekkap heeft een windvaan met de letters `WAH' (Willem Arntsz Hoeve) als bekroning gekregen. Het risaliet heeft op de begane grond en op de verdieping een drielichts venster met bovenlichten. In de top bevindt zich een venster met een dubbel draairaam. Ter weerszijden van het risaliet bevinden zich op de begane grond enkele vensters met bovenlichten en op de verdieping bevinden zich T-vensters.

Tegen de rechter zijgevel van het voorhuis is later een aanbouw onder plat dak gebouwd, dat buiten de rijksbescherming valt. Rechts naast genoemde aanbouw is een deur gezet. Boven de aanbouw bevindt zich links een dichtgezet venster (oorspronkelijk), voorts een T-venster en een tweelichts venster. In de top is een T-venster geplaatst.

De linkerzijgevel is overeenkomstig de rechterzijgevel, maar heeft geen aanbouw.

Het stalgedeelte is elf vensterassen lang. In de eerste, zesde en achtste as van links in de rechter zijgevel bevinden zich staldeuren. In de overige assen zijn getoogde ijzeren stalvensters geplaatst. Boven de staldeur op de zevende as (niet origineel) bevindt zich een dakerker onder een afgewolfde steekkap met een dubbele hooideur. De linker zijgevel is min of meer conform de zuidgevel.

De achtergevel van de stal heeft een baander op de middenas en wordt aan beide zijden geflankeerd door twee getoogde stalvensters. Boven de baander is een dubbel hooiluik aangebracht. Aan weerszijden van het hooiluik is een rozetvenster gezet. Boven het hooiluik is een simpele, geometrische gevelversiering in baksteen aangebracht. Ter hoogte van de strek van de baander bevinden zich vier muurankers. De koeienstal heeft een met tegels bedekte vloer en een zoldering van beton (Monnierwerk).

Waardering complexonderdeel 8

De boerderij is van cultuurhistorische waarde als één van de eerste gebouwen van de op de heide nabij Den Dolder gestichte Willem Arntsz Hoeve en als uitdrukking van de toen nieuwe geneeswijze middels arbeidstherapie. Voorts van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een gestichts-boerderij met bijgebouw met neorenaissance invloeden, alsmede van ensemble waarde als historisch onderdeel van de W.A. Stichting.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Psychiatrische inrichting

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij