Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510231
Complexnummer
510222 - Willem Arntszhoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82740/26
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zeist A 3834
BY Dolderseweg 256, Den Dolder

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 9

De in 1909 gebouwde WAGENLOODS ANNEX PAARDENSTAL op rechthoekige plattegrond heeft één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de Dolderseweg. Praktisch alle vensteropeningen hebben getoogde strekken van geel verblendsteen. De lange gevelzijden zijn versierd met een bloktandlijst van rode baksteen en geel verblendsteen. De west- of voorgevel is zes vensterassen lang en heeft van links naar rechts twee opgeklampte deuren met bovenlicht, een getoogd stalvenster, een dubbele deur onder een houten latei, een getoogd stalvenster, een opgeklampte deur met bovenlicht en tot slot een dubbele deur. De achtergevel heeft negen vensterassen met van links naar rechts twee hoger geplaatste stalvensters, een lager geplaatst stalvenster, een dubbele deur conform de westgevel, drie stalvensters en een deur. De rechter zijgevel is vijf vensterassen breed en heeft vier grote, getoogde stalen vensters en rechts een liggend stalvenster. De top van de gevel is gedekt met kraaldelen die aan de onderzijde afgepunt zijn en op een houten sierlijst rusten.

De linker zijgevel heeft een symmetrische indeling van zeven assen met een op de middenas geplaatste deur, waarboven een dubbel zolderluik is geplaatst. Ter weerszijden van de deur bevinden zich drie stalvensters conform die in de voorgevel. De top van de zijgevel is conform de rechter zijgevel.

De oorspronkelijke plattegrondindeling bestond uit een in het midden geplaatste wagenloods, waaraan de linkerzijde een paardenstal en een kleine kalverenstal grensde. Rechts van de wagenloods bevonden zich een ziekenstal en een werkplaats.

Waardering complexonderdeel 9

De naast de boerderij gelegen wagenloods annex paardenstal is van cultuurhistorische waarde als één van de eerste gebouwen van de op de heide nabij Den Dolder gestichte Willem Arntz Hoeve, alsmede van ensemble waarde als historisch onderdeel van de W.A. Stichting.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510222. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Wagenschuur (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing