Zeist K 53
Amersfoortseweg 13, 3735 LJ te Bosch en Duin

Inleiding

Landhuis Løvdalla (het lieflijke dal), gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect Robert van 't Hoff in opdracht van zijn vader, H.J. van 't Hoff. De uitvoerder van het werk was A. Pastunink uit De Bilt, die door Van 't Hoff jr. als opzichter werd aangewezen aangezien hijzelf in Chelsea (Londen, Engeland) verbleef. Het motief van de naast elkaar geplaatste zadeldaken is ontleend aan de Engelse landhuisbouw van met name de architect De Voysey. In 1919 werd bij het huis een garage gebouwd in dezelfde stijl als de villa. De villa is een jeugdwerk van Van 't Hoff, waarvan in het algemeen de naast Løvdalla gelegen villa Henny als hoogtepunt wordt beschouwd. In dit eerste landhuis zijn verwijzingen naar zijn latere ontwerpstijl aanwezig, zoals de trap naar de zolder, die blijk geeft van een strakkere vormgeving. Het rietgedekte tuinhuis valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het LANDHUIS is evenwijdig aan de Amersfoortseweg gelegen en heeft een rechthoekige basisplattegrond met twee uitbouwen aan de voor- of zuidzijde en één aan de achterzijde. Het pand telt één bouwlaag met een extra verdieping en zolder onder een drietal evenwijdig naast elkaar geplaatste overstekende en uitzwenkende zadeldaken en lagere zadeldakjes op de aanbouwen, allen met de nok haaks op de weg. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen. Op de buitenste nokken bevinden zich twee schoorstenen. De topgevels zijn boven de geteerde trasramen opgetrokken in Vlaams verband en voorzien van rollagen. De topgevels en een deel van het muurwerk zijn betimmerd met gepotdekselde houten delen. Deze waren oorspronkelijk gecarbolineerd. Het pand is voorzien van stolpende vensters, meerlichtsvensters en kruiskozijnen die allen roedenverdelingen bezitten. De kruiskozijnen zijn voorzien van luiken met smeedijzeren gehengen en een beslag met dito klinknagels. Verder zijn onder andere de regenpijpen opvallend gedetailleerd.

De voorgevel is symmetrisch van opzet. In het midden bevindt zich een deelbare deur met bovenlicht met halfronde roeden, geflankeerd door een roedenvenster met bovenlicht en een kruiskozijn. Boven de ingang bevindt zich een balkon op schoren, toegankelijk via stolpende balkondeuren. Aan deze topgevel is een klok bevestigd. De andere twee topgevels van het hoofdvolume bevatten stolpende vensters. De uitbouwen ter weerszijden van de voorgevel zijn geheel betimmerd met gepotdekselde houten delen. De voorgevels van de aanbouwen zijn voorzien van vijflichtsvensters. De topgevels bevatten openingen ten behoeve van duiven. De rechterzijgevel heeft door de uitbouw aan de achtergevel een symmetrische opzet gekregen. De gevel bevat kruisvensters, kleine vensters en twee deuren. Het dakschild wordt doorbroken door een kleine dakkapel met een drielichtsvenster onder een plat dak. De achtergevel heeft links de al genoemde aanbouw onder een zadeldak. De achtergevel bevat diverse typen vensters en een deur. Op verdiepingniveau zijn de vensters symmetrisch in de gevel geplaatst.

De linkerzijgevel bevat links een rondboogvormige opening die is dichtgezet met gepotdekselde delen en een deur. Rechts ervan bevinden zich kruiskozijnen en stolpende terrasdeuren. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met een drielichtsvenster onder een plat dak. De indeling van de plattegrond is oorspronkelijk. Onder andere van belang zijn de in Serliana-vorm ontworpen doorgangen naar de trap, de schouwen met tegels in de diverse vertrekken. In de bijkeuken bevindt zich een lift voor etenswaren, terwijl de pantry de originele broodkasten bevat. Op de verdieping is met name de trap naar zolder van belang. Slechts de middelste topgevel is als zolder te gebruiken.

De GARAGE is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een zadeldak met uitzwenkende dakschilden. De nok bevindt zich haaks op de weg. De garage is wat betreft materiaalgebruik en architectuur overeenkomstig het landhuis. De voorgevel bevat twee stolpende houten deuren met gehengen, terwijl de topgevel een roedenvenstertje bevat.

Het gedeelte van de tuin voor de ingang, tussen de naar voren stekende bouwdelen bestaat uit keienpaden, stoepjes, velden en paaltjes. De tuin wordt omzoomd door naaldbomen.

Waardering

Het landhuis Løvdalla met garage is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en als vroegste werk in het zeer kleine oeuvre van architect R. van 't Hoff. Voorts is het pand van belang vanwege de gaafheid en detailleringen van exterieur en interieur alsmede vanwege de fraaie ligging in de bosrijke omgeving.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

van 't Hoff, R. ; Utrecht