Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510250
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Lovdalla
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 september 1999
Kadaster deel/nr: 
11008/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Zeist
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bosch en Duin
X-Y coördinaat: 
145050 - 457944

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Landhuis Løvdalla (het lieflijke dal), gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect Robert van 't Hoff in opdracht van zijn vader, H.J. van 't Hoff. De uitvoerder van het werk was A. Pastunink uit De Bilt, die door Van 't Hoff jr. als opzichter werd aangewezen aangezien hijzelf in Chelsea (Londen, Engeland) verbleef. Het motief van de naast elkaar geplaatste zadeldaken is ontleend aan de Engelse landhuisbouw van met name de architect De Voysey. In 1919 werd bij het huis een garage gebouwd in dezelfde stijl als de villa. De villa is een jeugdwerk van Van 't Hoff, waarvan in het algemeen de naast Løvdalla gelegen villa Henny als hoogtepunt wordt beschouwd. In dit eerste landhuis zijn verwijzingen naar zijn latere ontwerpstijl aanwezig, zoals de trap naar de zolder, die blijk geeft van een strakkere vormgeving. Het rietgedekte tuinhuis valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het LANDHUIS is evenwijdig aan de Amersfoortseweg gelegen en heeft een rechthoekige basisplattegrond met twee uitbouwen aan de voor- of zuidzijde en één aan de achterzijde. Het pand telt één bouwlaag met een extra verdieping en zolder onder een drietal evenwijdig naast elkaar geplaatste overstekende en uitzwenkende zadeldaken en lagere zadeldakjes op de aanbouwen, allen met de nok haaks op de weg. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen. Op de buitenste nokken bevinden zich twee schoorstenen. De topgevels zijn boven de geteerde trasramen opgetrokken in Vlaams verband en voorzien van rollagen. De topgevels en een deel van het muurwerk zijn betimmerd met gepotdekselde houten delen. Deze waren oorspronkelijk gecarbolineerd. Het pand is voorzien van stolpende vensters, meerlichtsvensters en kruiskozijnen die allen roedenverdelingen bezitten. De kruiskozijnen zijn voorzien van luiken met smeedijzeren gehengen en een beslag met dito klinknagels. Verder zijn onder andere de regenpijpen opvallend gedetailleerd.

De voorgevel is symmetrisch van opzet. In het midden bevindt zich een deelbare deur met bovenlicht met halfronde roeden, geflankeerd door een roedenvenster met bovenlicht en een kruiskozijn. Boven de ingang bevindt zich een balkon op schoren, toegankelijk via stolpende balkondeuren. Aan deze topgevel is een klok bevestigd. De andere twee topgevels van het hoofdvolume bevatten stolpende vensters. De uitbouwen ter weerszijden van de voorgevel zijn geheel betimmerd met gepotdekselde houten delen. De voorgevels van de aanbouwen zijn voorzien van vijflichtsvensters. De topgevels bevatten openingen ten behoeve van duiven. De rechterzijgevel heeft door de uitbouw aan de achtergevel een symmetrische opzet gekregen. De gevel bevat kruisvensters, kleine vensters en twee deuren. Het dakschild wordt doorbroken door een kleine dakkapel met een drielichtsvenster onder een plat dak. De achtergevel heeft links de al genoemde aanbouw onder een zadeldak. De achtergevel bevat diverse typen vensters en een deur. Op verdiepingniveau zijn de vensters symmetrisch in de gevel geplaatst.

De linkerzijgevel bevat links een rondboogvormige opening die is dichtgezet met gepotdekselde delen en een deur. Rechts ervan bevinden zich kruiskozijnen en stolpende terrasdeuren. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met een drielichtsvenster onder een plat dak. De indeling van de plattegrond is oorspronkelijk. Onder andere van belang zijn de in Serliana-vorm ontworpen doorgangen naar de trap, de schouwen met tegels in de diverse vertrekken. In de bijkeuken bevindt zich een lift voor etenswaren, terwijl de pantry de originele broodkasten bevat. Op de verdieping is met name de trap naar zolder van belang. Slechts de middelste topgevel is als zolder te gebruiken.

De GARAGE is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een zadeldak met uitzwenkende dakschilden. De nok bevindt zich haaks op de weg. De garage is wat betreft materiaalgebruik en architectuur overeenkomstig het landhuis. De voorgevel bevat twee stolpende houten deuren met gehengen, terwijl de topgevel een roedenvenstertje bevat.

Het gedeelte van de tuin voor de ingang, tussen de naar voren stekende bouwdelen bestaat uit keienpaden, stoepjes, velden en paaltjes. De tuin wordt omzoomd door naaldbomen.

Waardering

Het landhuis Løvdalla met garage is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en als vroegste werk in het zeer kleine oeuvre van architect R. van 't Hoff. Voorts is het pand van belang vanwege de gaafheid en detailleringen van exterieur en interieur alsmede vanwege de fraaie ligging in de bosrijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAmersfoortseweg133735 LJBosch en Duin

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsLandhuis
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ZEISTK53

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19111911exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
van 't Hoff, R. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur
Pastunink, A. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur