Zeist I 525
Prof. Lorentzlaan 64, 3707 HK te Zeist

Inleiding

Houten villa gebouwd in 1920 naar ontwerp van en uitgevoerd door Franz Scherrer, een Duitse fabrikant van uitneembare en verplaatsbarehouten huizen en koloniewoningen. De firma was opgericht in 1894 enhield kantoor in Den Haag. Het hoofdkantoor was gevestigd in Düsseldorf. Opdrachtgever tot de bouw was de heer H. Borrel uit Den Haag, vermoedelijk een oud Indië-ganger. Naast het pand staat een garage die recentelijk in dezelfde stijl is gebouwd. Deze is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Een evenwijdig aan de weg gelegen houten VILLA op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in houtskeletbouw op een bakstenen plint en één bouwlaag tellend onder een samengesteld schilddak, gedekt door rode tuile du Nord pannen. Op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen, terwijl de dakschilden worden doorbroken door dakkapellen. Alleen de dakkapel aan de straatzijde, onder een schilddakje, is oorspronkelijk. De skeletbouw bestaat uit verticale houten stijlen met daartussen horizontale rabatdelen. De tussenafstanden tussen de stijlen zijn gestandaardiseerd en hebben een breedte van 1,25 meter. De wanden tussen de delen zijn geïsoleerd met turf. De vensters bezitten een roedenverdeling. De meesten zijn met draairamen uitgevoerd.

De symmetrische west- of voorgevel heeft een in het midden geplaatste veranda onder een doorschietend dakschild. Dit dakschild wordt door pijlers gesteund, waartussen balustrades en windschermen zijn gezet. De gevel bevat ter plaatse van de veranda openslaande deuren met vensters ter weerszijden. De hoeken van de gevel, waarin een omlopende vensterpartij is gezet, zijn een weinig uitgebouwd en worden geaccentueerd door een tentdakje met uitzwenkende dakschilden. De achtergevel heeft in het midden een nieuwe uitbouw onder een plat dak met daarvoor een verhoogd terras met stenen trap. Het linker geveldeel naast de uitbouw is eveneens niet meer oorspronkelijk. Hier bevindt zich een aanbouw (in stijl) van de keuken. Het teruggelegen rechter geveldeel is origineel. Dit deel bevat één venster. De uitbouwen vallen buiten de bescherming.

De rechterzijgevel bevat de hoofdentree, te bereiken via een stenen trapje. De gevel heeft onder meer drie originele roedenvensters en twee keldervensters in de plint. Het keukenvenster is een latere toevoeging. De gevelindeling van de linkerzijgevel is oorspronkelijk. Links bevat de gevel drie roedenvensters identiek aan die in de voorgevel. Ook de overige vensters in deze gevel zijn origineel.

De plattegrondindeling is op de begane grond voor het grootste deel nog oorspronkelijk. Één slaapkamer is uitgebouwd tot woonvertrek, terwijl de serre aan de voorzijde bij de woonkamer is getrokken. De hal is voorzien van een tegelvloer. De indeling van de verdieping is grotendeels gewijzigd.

De tuin aan de achterzijde is aangelegd rond een grasveld. Waardering

Het landhuis uit 1920 is van architectuurhistorische waarde vanwege de op koloniale voorbeelden geïnspireerde bouwstijl en vanwege de bijzondere constructie in houtskeletbouw van Duitse origine. De ligging aan de door evenwichtige villabebouwing gekenmerkte Prof. Lorentzlaan, aan de rand van het Zeisterbos, geeft een meerwaarde aan het object.

bouw garage

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa houten systeembouw