Driebergseweg 24, 3708 JC te Zeist

Inleiding

Aan de Driebergseweg gelegen villa `Noordbergh' is in chalet-stijl gebouwd op een kavel dat in 1889 werd verkocht aan de architect Jacobus Roeland de Kruijff, die het in 1890 als zomerhuis op liet bouwen. Het is niet bekend of dit naar zijn eigen ontwerp geschiedde. De Kruijff was een leerling van L.H. Eberson en werd in 1899 erelid van de Maatschappij ter bevordering der Bouwkunst. De Kruijff heeft het pand zelf nooit bewoond. De eerste bewoonster was Petronella van Beek. Het enigzins verhoogd gelegen pand heeft opzij en achter een ruime tuin in een sobere stijl met een gazon en aan de randen grote tamme en wilde kastanje- en lindebomen. Vanuit het huis heeft men zicht op het landgoed De Breul. De bescherming omvat het huis met alle originele details, de tuin en het hekwerk.

Omschrijving

Het enigszins schuin ten opzichte van de Driebergseweg gelegen VILLA van twee bouwlagen is op een samengestelde plattegrond opgetrokken onder ver overstekende zadeldaken gedekt met gesmoorde kruispannen. Alle gevels zijn boven een naar voren stekende grijsgeschilderde plint gepleisterd en witgeschilderd. De goten zijn voorzien van zaagtandprofielen.

Oorspronkelijk waren alle grote vensters voorzien van persiennes.

Voor de voorgevel of noordgevel van het hoogste bouwvolume, met de nok haaks op de weg, is onder het ver overstekende zadeldak een overdekt terras met balkon gezet. Het balkon rust op houten kolommen. De beide zijkanten van deze voorbouw zijn dichtgezet met vaste roedenvensters. De balkon- en terrashekken zijn uitgezaagd en hebben diverse motieven. Langs de plafondranden van het terras is een versiering met fleurs-de- lis aan te treffen.

De rechterzijgevel bevat links in de eerste bouwlaag stolpende deuren met bovenlicht, waarboven zich een balkon op schoren met dubbele deuren en bovenlicht bevindt. Ter rechter zijde bevinden zich voorts twee boven elkaar geplaatste T-vensters en een vijfzijdige serre in de eerste bouwlaag, die een deur bevat. De wanden van de serre waren oorspronkelijk allen open en voorzien van vensters. Tegen de linkerzijgevel van het hoofdvolume is een bouwdeel onder zadeldak met lagere nokhoogte evenwijdig aan de weg geplaatst. Aan de topgevelzijde is tegen de eerste bouwlaag van dit bouwdeel een veranda onder een lessenaarsdak geplaatst. Het rechterdeel van de veranda bevat een terras tussen glazen schermen, het linker deel heeft de functie van portaal ten behoeve van de entree tot de woning. In de eerste bouwlaag bevinden zich één groot venster met persiennes en twee kleinere smalle vensters. De gevel van dit bouwblok aan de zijde van de Driebergseweg bevat twee boven elkaar geplaatste vensters.

De achtergevel van het hoofdvolume heeft een venster in de eerste en tweede bouwlaag. Rechts tegen de achtergevel bevinden zich twee achter elkaar gelegen uitbouwen onder in hoogte verschillende zadeldaken, in het verlengde van het hoofdvolume. De grootste uitbouw bevat in de oostgevel een venster met persiennes. Tegen de achtergevel van de kleinste uitbouw bevindt zich een niet oorspronkelijke garagedeur in een uitbouw onder lessenaarsdak.

De plattegrondindeling van het interieur is oorspronkelijk. De hal bevat een geel-zwarte tegelvloer. In de achterkamer zijn de luiken van de serre, een glas-in-lood venster met voorstelling van een schip "De Paerel" en de schouw beschermenswaardig. De openslaande deuren in de voorkamer kunnen aan de binnenzijde worden afgesloten door houten schuifwanden. Onder de keuken bevindt zich een ruime kelder met troggewelven.

De erfafscheiding bestaat uit een gietijzeren hekwerk met als entree twee openslaande hekken tussen geprofileerde hekpijlers met de woorden "Noord" en "berch".

Waardering

Villa Noordberch uit 1890 is van cultuurhistorische waarde als voormalig zomerhuis, mogelijkerwijs van de hand van J.L. de Kruijff. Voorts is het pand van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een villa in chaletstijl, alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek