Zeist F 654
Tiendweg 12, 3709 JP te Zeist

Inleiding

Het voormalige jachthuis is vermoedelijk gebouwd tussen 1844-1846. Op een topografische kaart uit 1847 staat op het driehoekvormige perceel al een woning afgebeeld. De jachtopzienerswoning is daarmee veel eerder gebouwd dan het landhuis Wulperhorst, dat werd gebouwd in 1858. De woning is met opzet dicht langs de spoorlijn gebouwd. De spoorlijn werd aangelegd in 1843. Het gebouwtje had een eigen privéhalte waar men op verzoek kon uitstappen. Prins Hendrik heeft het chalet bezocht op 26 november 1916. De kamer op de verdieping fungeerde als ruimte waar na of voor de jacht gegeten werd. Voorts bevonden zich op de verdieping een servieskamer en een kamer met een toilet. De hooizolder was alleen van buiten te bereiken. Op de begane grond waren de stal en de woning van de jachtopziener ondergebracht. Men kon niet via een binnentrap naar de verdieping toe. Hiervoor moest men gebruik maken van een smalle trap die langs de linker zijgevel liep en op het balkon uitkwam. De huidige trap is een reconstructie.

Omschrijving

Een evenwijdig langs de in 1844 aangelegde spoorlijn Utrecht-Arnhem gelegen vrijstaand, voormalige JACHTHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het zadeldak heeft aan de voorgevel een wolfeind. Alle gevels zijn in de eerste bouwlaag wit bepleisterd, terwijl de tweede bouwlaag van rabatdelen is voorzien.

De voor- of oostgevel van de jachtopzienerswoning heeft een houten balkon in de tweede bouwlaag, dat over de gehele breedte van de gevel loopt en zich gedeeltelijk voortzet langs beide zijgevels. Het U-vormige balkon rust opgesneden consoles en heeft een hekwerk, dat is verfraaid met platte, balustervormige stijlen. Een tweede, maar veel kleiner balkon bevindt zich onder het overstek van het wolfeind en heeft dezelfde detaillering. De vensterindeling van de voorgevel bestaat in de eerste bouwlaag uit twee getoogde dubbele draaivensters met luiken, waartussen een blind getoogd boognisveld te zien is. De tweede bouwlaag heeft twee vensters met schuiframen, waartussen een dubbel balkondeur met bovenlichten is geplaatst. In de nok bevindt zich een getoogd samengesteld venster met een lage, dubbele balkondeur. De zijlichten zijn voorzien van kruisroeden. Op de gevelhoeken, pal onder het dakschild, is een smeedijzeren console aangebracht die aan de uiteinden in een krul zijn gebogen.

De achtergevel is op twee kleine vensters in de eerste bouwlaag na, geheel blind.

De linker zijgevel heeft een symmetrische indeling met de voormalige ingang tot de woning op de middenas geplaatst. Links van deze deur is een getoogd drielichtsvenster met geprofileerde stijlen. Aan de rechterzijde is een verdiept liggend gevelveld, dat de vorm van het hiervoor beschreven venster heeft. Ooit was in dit veld een schijnvenster geschilderd om symmetrie in de gevel te verkrijgen. Thans heeft men in het gevelveld een klein dubbel draaivenster gezet. In de tweede bouwlaag bevinden zich drie vensters: twee drielichtsvensters waartussen, boven de eerder genoemde ingang, een schuifvenster is geplaatst.

De rechter zijgevel heeft een asymmetrische vensterindeling met geheel links de voormalige, licht getoogde stalingang, thans gedeeltelijk dichtgezet en vervangen door een eenvoudige lattendeur met bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een klein toiletvenster, een opkamervenster, waaronder een kelderlicht is gezet en een recent ingezette dubbele tuindeur. In de eerste bouwlaag zijn drie vensters gezet. Geheel aan de rechterzijde onder het overstek bevindt zich een rooster. Dit rooster bestaat uit langwerpige, horizontaal aangebracht latten en diende oorspronkelijk als ventilatie voor de erachter gelegen hooizolder.

De oorspronkelijke plattegrondindeling bestaat niet meer. Het interieur heeft met uitzondering van de moerbalken in het plafond in de voormalige stallingsruimte, de opkamer en de kelder geen oorspronkelijk elementen meer.

Waardering

Het jachthuis is van cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege chaletstijl-invloeden en bouwtype. Tevens van ensemble waarde vanwege de ligging in het land, langs de spoorlijn bij de buitenplaats De Wulperhorst.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

volgens kadasterkaart