Duinweg 31, 3735 LB te Bosch en Duin
Duinweg 33, 3735 LB te Bosch en Duin

Inleiding

Het voormalig koetshuis annex dubbele woning (van oorsprong tuinmans- en koetsierswoning) uit 1902 maakte eertijds deel uit van de buitenplaats De Tannenberg. Na 1906 behoorde het bij de voormalige Utrechtse Gezondheidskoloniëen die de buitenplaats in bezit had gekregen. Tegenwoordig is het koetshuis als twee wooneenheden en twee garages in gebruik. Het stalgedeelte bestond volgens de oorspronkelijke plattegrond uit een paardenstal (achter nr. 31) en een koetshuis (achter nr. 33). Het stalgedeelte had oorspronkelijk een viertal boxen voor de paarden. Sporen hiervan zijn in de bestrating nog te zien.

Omschrijving

Een evenwijdig aan de openbare weg gelegen KOETSHUIS MET TWEE WONINGEN op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder afgeplat schilddak met kruispannen gedekt, liggend op een verdiept terrein. Het koetshuis is via een oprijlaan aan de linkerzijde bereikbaar. De voorgevel (zuidoost zijde) heeft een symmetrische indeling van zes vensterassen, bestaande uit twee deuren met bovenlichten voorzien van een middenstijl en vier T-vensters met roedenverdeling in de bovenlichten. Het dakschild zwenkt aan de onderzijde uit en heeft een overstek, dat door gesneden schoren met peerkraalmotief ondersteund wordt. De twee steekkappen, die met schoorwerk en windveren gedecoreerd zijn, overkappen een eronder gelegen hangend balkon, dat voorzien is van een spijlenhek. Tegen de steekkappen is een overhoeks en vooruit stekend spitsvormige kapje geplaatst, dat gedekt is met shingles waarop een terracotta piron is gezet.

De achtergevel heeft een symmetrische indeling van vier vensterassen. Aan weerszijden van de middenas is een dubbele koetsdeur geplaatst. Beide deuren zijn niet orgineel. De deuren worden aan de buitenzijde geflankeerd door een liggend venster, waarin verticale, ijzeren stangen in zijn bevestigd. Boven de koetsdeuren, op de middenas, bevindt zich een dubbele hooideur, waarboven een steekkap is gezet die wat de hoofdvorm betreft conform de steekkappen van de voorgevel is.

De rechter zijgevel heeft een asymmetrische indeling. In het uitbouwtje, onder een doorschietend dakschild, bevindt zich het toilet. Dit element is ook aan de linker zijgevel te vinden, maar het dakschild is hier breder en overdekt de zij-ingang. Aan de linkerzijde van genoemde ingang bevindt zich een aanbouw onder een lessenaarsdak die van latere datum is en voor de rijksbescherming van ondergeschikt belang is.

De linker zijgevel heeft rechts een ingang, waarnaast aan de rechterzijde een schuifvenster met glas-in-lood bovenlichten is aangebracht. Hierin is een wapenschild afgebeeld bestaande uit een geel vlak, waarin een rode diagonale balk is aangebracht. Dit wapen is vermoedelijk van de familie Roijaards die in 1905 de buitenplaats De Tannenberg stichtte. Het linker gedeelte van de zijgevel, waarachter het stalgedeelte bevindt heeft vier stalvensters, waarvan nog één de oorspronkelijke roedenindeling heeft. De plattegrondindeling van het koetshuis is nauwelijks gewijzigd. Interieurelementen zijn voor de rijksbescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Een voormalig koetshuis met twee woningen uit 1902 is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een een bouwtype en vanwege chaletstijl detaillering in het exterieur alsmede van cultuurhistorische waarde als voormalig onderdeel van de verdwenen buitenplaats De Tannenberg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) annex woning (2 eenheden)