Duinweg 66, 3735 LD te Bosch en Duin

Inleiding

De in 1904 gebouwde villa `De Uilenhorst' ligt op een enigszins verhoogd terrein, waarvoor een verdiept gazon is aangelegd. De villa is gebouwd door Wijngaarden & Co. uit Weesp, een fabriek voor houtbewerking. Of deze ook verantwoordelijk is voor het ontwerp is niet bekend. Oorspronkelijk is `De Uilenhorst' als zomerhuis gebouwd. In de grote, thans sterk verwaarloosde tuin achter het huis, bevinden zich nog restanten van een zwembad en een tennisbaan die echter voor rijksbescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Een op enige afstand van de weg gelegen VILLA van twee bouwlagen op samengestelde plattegrond, onder een samengesteld, overstekend tentdak met rode kruispannen gedekt. De gevels bestaan uit een eerste bouwlaag die opgetrokken is uit bepleisterde baksteen en een tweede bouwlaag die is opgetrokken uit hout. Alle gevelzijden hebben een asymmetrische hoofdopzet met een asymmetrische vensterindeling. In de bepleistering zijn getande hoekaccenten in schoon metselwerk aangebracht. Ter hoogte van de onder- en bovendorpel is een onbepleisterde band aangebracht waarbij de kopse kanten van de baksteen wit zijn gemaakt. De tweede bouwlaag heeft verticaal beschot (messing en groef) vanaf de bovendorpel van de vensters in de eerste bouwlaag. Aan de onderzijde van elke plank is een zandlopermotief uitgesneden. Veel vensters zijn gedetailleerd met uitsnijdingen in de stijlen en dwarsregels.

De voorgevel aan de westzijde heeft een in het midden geplaatste topgevel onder een steekkap met een makelaar in de top. In de eerste bouwlaag is een groot venster met roedenbovenlicht aangebracht. Rechts hiervan is de serre geplaatst waarin aan deze zijde een drielichtsvenster met bovenlichten is gezet. Links van de topgevel springt de gevelwand terug, waarin een tweelichtsvenster is geplaatst. Hiervoor bevindt zich een kleine veranda.

In de tweede bouwlaag is in het midden van de gevel een balkon op schoren gezet, dat een houten hekwerk heeft. Een stolpdeur geeft toegang tot het balkon. In de lijst van het balkon is de naam `De Uilenhorst' gesneden. De achtergevel heeft even rechts van het midden een uitbouw van twee bouwlagen onder doorschietend dakschild. Links hiervan is een ongedeeld venster met bovenlichten geplaatst. Direct links van de hierboven genoemde uitbouw bevindt zich een klein toiletvenster. Boven dit toiletvenster bevindt zich een glas-in-lood trapvenster, waarin een uil is afgebeeld. Op de rechterhoek van de oostgevel staat een in slechte staat verkerende houten schuur onder lessenaarsdak, dat voor de rijksbescherming van ondergeschikt belang is.

Voor de rechter zijgevel is een groot terras geplaatst, dat voor een deel aan de westgevel doorloopt. Links bevindt zich een samengesteld serre-venster en rechts is een stolpdeur geplaatst die toegang geeft tot de woonkamer. Hierboven bevindt zich een tweede, maar kleiner balkon met een houten balustrade conform de eerder genoemde balustrade. Een stolpdeur geeft toegang tot dit balkon. Het terras is voorzien van een stenen balustrade en heeft rechts een halfronde uitstulping, waar een dubbele, in de hoeken geplaatste trappartij, naar de tuin leidt.

De linker zijgevel is drie assen breed. Ter hoogte van de middenas springt de gevel, waarin de hoofdingang is geplaatst, terug. Links hiervan bevinden zich twee vensters met roedenbovenlichten, terwijl rechts een venster met roedenbovenlicht is geplaatst. Geheel links op de hoek staat een houten pijler die het dakoverstek van de eerder genoemde veranda ondersteund. Tussen laatstgenoemde pijler en de gevelhoek is een houten balustrade geplaatst.

Het interieur van de villa verkeert wat de indeling van de plattegrond betreft, in originele staat. In de jaren dertig van de twintigste eeuw zijn in het huis enige aanpassingen uitgevoerd wat betreft lambrizering, tegelwerk met een tableau in de hal en trappartij en enkele haardpartijen. De voorstelling op het tableau betreft boeren die op het land werken met eronder de spreuk: `De bouwman wacht van s'heeren hand, veel milden zegen op het land'. Het interieur heeft een aantal belangwekkende elementen uit het oorspronkelijk bouwjaar. Vrijwel alle deuren hebben snijwerk met Art Nouveau-invloeden. De plafonds zijn van hout en bestaan uit balken, waartussen diagonaal geplaatste messing en groef planken te zien zijn.

Waardering

Villa `De Uilenhorst' is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een constructiemethode, bestaande uit een stenen onderbouw, waarop een houten constructie is gezet alsmede vanwege de detaillering in het houtensnijwerk met Art Nouveau-invloeden zowel in het exterieur als in het interieur. Tevens van typologische waarde als voorbeeld van een zomerhuis en van ensemble waarde als onderdeel van het villagebied Bosch en Duin.

Wijngaarden, J. ; Utrecht