Zeist I 378
Woudenbergseweg 5, 3701 BA te Zeist

Inleiding

Villa Gurnigel, in 1882 gebouwd in chaletstijl in opdracht van W. van Oosterwijk Bruijn, mr. P.A. van Oosterwijk Bruijn en jhr. A.T.M. van Asch van Wijck. Deze opdrachtgevers waren tevens de initiatiefnemers van de aanleg van het Wilhelminapark, dat in 1881 werd ontworpen door H. Copijn. De villa werd in het openbaar verkocht. De omschrijving in 1882 luidde: "no. 5. Eene villa met tuin, gelegen te Zeist in het Zeister Park, groot 13 vierkante roeden 45 vierkante ellen. Het huis bevat beneden: een met wit marmer bevloerde vestibule en gang, rechts twee kamers en suite met warande en links een voorkamer, voorts: boudoir, keuken en kelder, en boven: vier kamers, zolder en dienstbodekamer."Van het pand zijn oude foto's bekend, waarop te zien is dat de huidige serre een open veranda is geweest met rijk bewerkte houten rondboogjes tussen de stijlen. De villa is gelegen in een ruime tuin, grenzend aan het Wilhelminapark en de Woudenbergseweg.

Omschrijving

In het Wilhelminapark te Zeist op de hoek van de Huydecoperweg en de Woudenbergseweg enigzins verhoogd gelegen villa, opgetrokken op kruisvormige plattegrond en bestaande uit twee haaks op elkaar staande hoofdvolumes van verschillende hoogte. Het lage volume telt één bouwlaag en wordt gedekt door een van bitumen en gesmoorde kruispannen voorzien mansardedak, het hoge volume telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een ver overstekend van grijsgesmoorde kruispannen voorzien zadeldak met de nok evenwijdig aan de Woudenbergseweg. Op de nok bevindt zich een dakruiter met een vierzijdige, met bitumen shingles gedekte spits. De bepleisterde gevels zijn boven een grijsgeschilderde plint witgeschilderd. De hoeken van de gevels zijn voorzien van lisenen, de vensteropeningen van profileringen zoals tandlijsten. Een aantal vensters waren oorspronkelijk voorzien van persiennes. Deze zijn op een enkele uitzondering na niet meer aanwezig. De rijke ornamentiek van het pand bestaat onder andere uit bewerkte windveren, gootlijsten met bewerkte klossen en een balkonhek met balusters. De voorgevel of oostgevel is gekeerd naar de Woudenbergseweg en kent een symmetrische gevelopbouw met in het midden een dichtgezette veranda, links een T-venster en rechts openslaande dubbele deuren. Op de verdieping boven de veranda bevindt zich een balkon onder overstekend zadeldak, toegankelijk via openslaande deuren met bovenlicht waarnaast twee later aangebrachte vensters met bovenlicht zijn aan te treffen. De dakschilden ter weerszijden van dit bouwdeel worden doorbroken door twee dakkapellen met openslaande vensters onder zadeldakjes. De Woudenbergseweg loopt met een knik langs de villa en is benut als zichtas vanaf de veranda en het balkon.

De achtergevel bevat links een schuifvenster en uiterst rechts een deur met bovenlicht waarvoor een afdak, dat ook een voormalige kolenhok overdekt. Het middendeel van de gevel bevat een samengesteld venster en op de verdieping een kozijn met openslaande ramen en een bovenlicht.

De linkerzijgevel bevat de hoofdentree, een T-venster met persiennes en een groot en klein venster op de verdieping.

De rechterzijgevel bevat links een venster voorzien van persiennes en rechts een dubbele openslaande deur. Op de verdieping bevindt zich een groot en een klein venster.

De aan achtergevel van de villa vastgebouwde woning is op rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde kruispannen gedekt mansardedak met de nok haaks op de Woudenbergseweg. De gevels zijn met grint gecementeerd en voorzien van witte lijsten. In de topgevels bevinden zich op de verdieping kepervormige vensters. De overige venster- en deuropeningen zijn licht getoogd. Aan de noordzijde van de woning bevindt zich een aanbouw die buiten de bescherming valt.

De interieurindeling is deels oorspronkelijk, doch valt buiten de bescherming.

Waardering

Villa Gurnigel, gebouwd in 1881 is van cultuurhistorisch belang als één van de eerste villa's in het Wilhelminapark, het eerste Zeistervillapark, dat werd ontworpen door H. Copijn. Voorts is het pand vanarchitectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl. Door de nadrukkelijke situering met de Woudenbergseweg als zichtas en de ligging in het Wilhelminapark is er sprake van een hoge ensemblewaarde.