Zeist K 567
Duinweg 21, 3735 LA te Bosch en Duin

Inleiding

Villa `Hoog Duin' is in 1905 gebouwd, als één van de eerste villa's in het villapark `Bosch en Duin'. Het was bestemd als zomerhuis voor dr. F.D.A.C. van Moll naar ontwerp van de architecten H. Folkers en H. van Oostrum uit Rotterdam.

Beschrijving

Vrijstaande VILLA van twee bouwlagen op samengestelde plattegrond onder een met tuiles du Nord pannen gedekt samengesteld zadeldak, waarvan het hoofdvolume afgewolfd is. Op de uiteinden van het dak staan pirons. De villa is gebouwd op een natuurlijke duintop, op enige afstand van de weg en is via een gemetselde trap te bereiken.

Alle wit bepleisterde gevelzijden hebben een asymmetrische gevelindeling, waarin diverse vensterstypen zijn aangebracht. De meeste vensters zijn drie- of tweelichtsvensters met roedenbovenlichten. Deze vensters hebben middenstijlen waarvan de hoeken afgeschuind zijn. Een aantal vensters heeft een rondboogvormig bovenlicht. Alle halve luiken op de begane grond zijn verdwenen, met uitzondering van het drielichtsvenster in de oostgevel. De strekken boven de vensters zijn onbepleisterd, evenals de plint en twee lagen baksteen vlak daarboven.

In de noordgevel bevindt zich de hoofdingang geplaatst in een uitpandigeportiek onder een dakschild. De portiek is deels opgewerkt met een asymmetrische rondboog. Aan de rechterzijde van de portiek bevindt zich de voormalige dienstingang. Deze deur is aanmerkelijk smaller dan de deur van de hoofdingang. In de tweede bouwlaag bevindt zich een uitkragende rechthoekige erker onder een dakschild, waarachter zich het trappenhuis bevindt.

De oostgevel heeft een vierkante toren van drie bouwlagen die met eententdak bekroond is. Rechts hiervan, op de noordoosthoek is een balkon geplaatst dat in 1993 een nieuw, in stijl uitgevoerde houten hekwerk heeft gekregen. Op de hoek bevindt zich een hoog opgaande schoorsteen. Links van de torenpartij, op de zuidhoek bevindt zich een loggia met rondboogvormige openingen die thans met vensters dichtgezet zijn. Op de loggia bevindt zich een terras.

De zuidgevel is drie vensterassen breed en heeft op de middenas eendrielichtsvenster waarboven een dakschild is gezet. Rechts hiervan springt de gevel naar achter om vervolgens aan te sluiten op eerder de genoemde loggia. De westgevel heeft rechts een driezijdige erker met afgeschuin de hoeken en dubbele tuindeuren van waaruit men het terras kan betreden. Deze erker en het terras zijn latere toevoegingen, vermoedelijk uit de jaren dertig, maar hebben geen storende invloed op de oorspronkelijke compositie van de gevel.

De plattegrondindeling van het interieur is nagenoeg ongewijzigd gebleven. Op de begane grond is alleen een muur tussen de huiskamer en de kamer aan de zuidwestzijde weggebroken. Naast bovengenoemde ruimten bevinden zich op de begane grond de centraal gelegen hal, waaraan de salon, vestibule, keuken en woonkamer grenzen. In de hal bevindt zich een nog originele trap met opmerkelijke, getrapte lambrizering en eenvoudig houtwerksnijwerk naar de verdieping. De eerder vermelde dienstingang geeft toegang tot een kleine gang, waaraan de keuken en de vestibule grenzen. Aan het eind van de gang is een trap die toegang geeft tot de kelder. De doorgang tussen de gang en de vestibule is een latere toevoeging. De belangrijkste details bevinden zich op de begane grond en beperken zich tot de deuromlijstingen die met houtsnijwerk verfraaid zijn. Ook het vermelden waard zijn de ingebouwde muurkast met omlijsting in de voormalige salon, het plafond met zware, robuuste balken in de huiskamer en het glas-in-lood raam in de erker op de halve verdieping van het trappenhuis.

Waardering

De villa Hoog Duin is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van één van de eerste villa's in het zeer ruim opgezette villapark Bosch en Duin, waarbij gebruik is gemaakt van de natuurlijke gesteldheid (duintop) als concept van het bouwplan. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor die tijd kenmerkende bouwstijl met asymmetrische gevelcomposities, vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en vanwege de eenvoudige Art Nouveau details in het interieur van de begane grond. Alsmede van ensemble waarde als onderdeel van het villagebied Bosch en Duin.

Oostrum, H. van ; Utrecht
Folkers, H. ; Utrecht