510299 - Petrus en Paulus
Sluiskant 28, 2265 AB te Leidschendam

Inleiding

In Neo-Renaissancestijl opgetrokken pastorie behorende bij de Petrus en Pauluskerk, naar ontwerp van E.J. Margry in 1879-1880 gebouwd.

Omschrijving

Pastorie van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Symmetrische voorgevel met entreepartij in middenas tussen twee licht risalerende tuitgevels onder steekkappen. Wit geschilderde gepleisterde speklagen en sierstenen. Dubbele houten deur met halfrond bovenlicht in portiek onder rondboog op slanke kolommetjes. Boven de ingang een porte brisée met smeedijzeren Frans balkon. Rechtgesloten vensters met bovenlicht onder segmentbogen op begane grond en verdieping. In de geveltoppen vensters onder rondbogen met witte sierstenen. In het gemoderniseerde interieur bevindt zich een zaal met rijk uitgevoerde stucplafonds en marmeren schouwen. In de gang een tegellambrizering.

Waardering

De pastorie van de Petrus en Pauluskerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representant van de hausse in rooms-katholieke kerkbouw in de stijl van de Neo-Gotiek na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectectuurhistorische waarde wegens de eenvoudige Neo-Hollandse Renaissancestijl en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van ex- en interieur. De pastorie is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de Petrus en Pauluskerk en vanwege de zeer beeldbepalende situering bij de sluis binnen het dorpsgezicht van Leidschendam.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning