's-Gravenhage BB 1853
Westvlietweg 148, 2495 AG te 's-Gravenhage

TUINMANSWONING daterend uit 1889 behorende tot de buitenplaats Zeerust.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond opgetrokken tuinmanswoning, bestaande uit één bouwlaag onder met Hollandse pannen gedekt schilddak met pironnen. De in baksteen opgetrokken witgepleisterde gevels op zwart geschilderde plint zijn voorzien van muurankers en worden afgesloten door een kroonlijst. De vensters met houten kozijnen en waterdorpels zijn afgehangen met persiennes. Aan de noordzijde de éénlaags aanbouw uit 1972 op rechthoekige plattegrond, onder doorgetrokken dakschild. Voorgevel (west): in het midden van de gevel een vierruitsschuifvenster met tweeruitsbovenlicht en voorzetraam. Erboven een dakkapel met vierruitsvenster en een eenvoudig geprofileerde houten omlijsting. Links in de recente aanbouw een houten deur, onder een afdak op ijzeren palen. Zijgevel (zuid): twee openslaande vensters met tweeruitsbovenlicht. Op het dak een hoog opgemetselde bakstenen schoorsteen en rechts een recent dakraam. Achtergevel (oost): heeft links een lage uitbouw onder doorgetrokken dak, voorzien van twee zesruitsvensters met voorzetramen maar zonder persiennes (rechter venster in 1972 ingezet ter vervanging van een deur). Rechts om de hoek (noordgevel van de lage uitbouw) een nieuwe deur. In de oostgevel van de recente aanbouw rechts een klein hooggeplaatst raampje (van het toilet) en linksboven tegen de hoek een vierkant houten luikje. Zijgevel (noord) van de aanbouw heeft rechts een roosvenster.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden vanwege de oorspronkelijke functie en de mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van het exterieur. Voorts bezit de tuinmanswoning ensemblewaarde wegens de beeldbepalende ligging van de woning langs de Westvlietweg en de Vliet en uit de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)