Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510308
Complexnummer
510305 - Zeerust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82980/132
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage BB 1853
's-Gravenhage BB 1854
Bij Westvlietweg 148, 2495 AG te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

HISTORISCHE PARKAANLEG rond 1899 in Landschapsstijl aangelegd, onderdeel van de historische buitenplaats Zeerust.

Omschrijving

Het park beslaat voornamelijk het oostelijk gedeelte van de buitenplaats.

Vanaf het toegangshek (tussen twee linden) voert een grindpad om een rond, met bomen (o.a. Amerikaanse eik) beplant perk naar het huis. Achter het huis ligt centraal een groot grasveld, dat uitzicht biedt op de met bomen omzoomde waterpartij in het oostelijk gedeelte van het park. Aan de noordzijde van het grasveld leidt een kastanjelaan langs het koetshuis naar de waterpartij. In het midden van de vijver een met bomen beplant eilandje. De vijver heeft aan de noordzijde een aftakking, die met een bocht naar de achterkant van het park gaat. Het terrein om de vijver heen is beplant met gemengd loofhout. Oorspronkelijk liep daar een aantal wandelpaden, maar die zijn momenteel vanwege achterstallig onderhoud niet meer herkenbaar. De gehele noordkant van het park is beplant met gemengd loofhout. Aan de zuidzijde van het centrale grasveld liggen de boomgaard en de moestuin, die aan de oost- en de zuidkant omzoomd zijn door hagen. Ten westen van de moestuin bevindt zich een bosperceel, met o.a. ten zuiden van het huis een rode beuk en om de tuinmanswoning esdoorns en paardenkastanje. Het terrein tussen de weg en het huis bestaat uit grasveld.

Waardering

De historische parkaanleg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een reeks parken die behoren bij de langs de Vliet gelegen historische buitenplaatsen. De historische parkaanleg is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleinschalige en eenvoudige aanleg in Landschapsstijl, een kenmerkende stroming in de ontwikkeling van de jongere Nederlandse tuinarchitectuur. De ensemblewaarden van de parkaanleg bestaan uit de beeldbepalende ligging in het landschap en uit de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510305. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver