Stompwijk C 2271
Doctor van Noortstraat 88, 2266 HA te Leidschendam

Inleiding

Ter linkerzijde van de St.-Laurentiuskerk gesitueerde PASTORIE daterend uit 1871-1873 naar ontwerp van E.J. Margry in neo-renaissancistische bouwstijl.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken pastorie op hardstenen plint bestaande uit een begane grond, verdieping en een kapverdieping op nagenoeg vierkante grondslag onder twee gekoppelde door maasleien gedekte zadeldaken met kleine steekkap boven de middenrisaliet van de voorgevel. Symmetrisch ingedeelde voorgevel ter breedte van drie traveeën met een risalerende middentravee, bekroond door tuitgevel, waar zich de hoofdingang bevindt. De gevels worden geleed door enkele en samengestelde tweeledige schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten onder een decoratieve segmentboog en verlevendigd door siermetselwerk, met kleine rondbooglisenen in de tuitgevel, en gepleisterde speklagen, hardstenen cordonlijsten, lekdorpels en kraagstenen. Rondboogentree, geflankeerd door slanke zuiltjes, met siermetselwerk waarin dubbele houten paneeldeur met bovenlicht is opgenomen. Rechts in de voorgevel een klein keldervenster. De achtergevel en de zijgevels, die voorzien zijn van tuitgevels, zijn eenvoudiger, maar in stijl uitgevoerd. Achtergevel van eenlaags aanbouw gewijzigd. Het inwendige van de pastorie verkeert nagenoeg in de oorspronkelijke staat met onder meer een hal met marmeren vloer.

Waardering

Pastorie uit 1871-1873 van architect E.J. Margry is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden alsmede de ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het kerkelijk complex. Voorts heeft de pastorie situationele waarde wegens de beeldbepalende ligging in de kern van Stompwijk.

Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, begin 1900.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)