510361 - Stelling bij Den Oever
Wieringen A 3290
Den Oever, de afsluitdijk, Buitengebied

Omschrijving

ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd II. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover, aan de andere zijde van de autosnelweg gesitueerde enkele mitrailleurkazemat I en bestaat uit een rechthoekig gebouw. Boven de rechter ingang is het bestekjaar 1933 aangegeven. Aan de binnen- en buitenzijde van de frontafzijdige buitenwand (zuidwest) zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90 ° verbonden met een T-vormige gangruimte.

De twee ingangen worden vanuit de legeringslokalen voor manschappen en onderofficieren door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Aan het eind van de gangruimte is links de toegang naar de kazematruimte voor mitrailleur. Deze ruimte heeft een schietgat in de frontwand (noordoost). De buitenwanddikte bedraagt: NW en NO 2.30 m, ZO 1.80 m, ZW 1.80 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. Werk II meet een grootste lengte van 13.90 m en een breedte van 12.40 m.

Waardering

De enkele mitrailleurkazemat II is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Mitrailleurkazemat