510361 - Stelling bij Den Oever
Wieringen A 3290
Den Oever, de afsluitdijk, Buitengebied

Omschrijving

De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT VIII is een bijna vierkant werk, in de breedte met een aantal ruimtefuncties uitgebreid. Identiek met de enkele mitrailleurkazematten I en II zijn de twee maal twee privaatruimtes aan de binnen- en buitenzijde van de frontafzijdige buitenwand (zuidwest) met links en rechts daarvan de stalen deuren, welke toegang bieden tot een portaal. De door de verbreding ontstane binnenruimte (legeringslokaal manschappen) heeft tot gevolg dat de portalen middels een hoek van 90 ° verbonden zijn met een dubbele, T-vormige gangruimte. Aan de noordwest zijde zijn het legeringslokaal voor officieren en de telefooncentrale.

Aan de zuidoost zijde bevinden zich het legeringslokaal voor manschappen en de kazematruimte voor mitrailleur met schietgat in de frontwand (noordoost). Tegen de frontwand bevindt zich nog een kleine waarnemingsruimte met gietstalen koepel. De twee ingangen worden vanuit de telefooncentrale en het legeringslokaal voor manschappen door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt.

De buitenwanddikte bedraagt: NW 1.70 m en 2.20 m; NO 1.90 m en 2.40 m; ZO 1.80 m en ZW 1.90 m.

De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton.

Werk VIII meet een grootste lengte van 15.80 m en een breedte van 16.20 m.

Waardering

De enkele mitrailleurkazemat VIII is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Mitrailleurkazemat