Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510366
Complexnummer
510361 - Stelling bij Den Oever
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82719/144
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wieringen A 5182
de afsluitdijk, Buitengebied, Den Oever

Omschrijving

Omschrijving

De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT XII is een iets afwijkend type ten opzichte van de werken I, II en VIII. Vanwege de situering op de kade van de voorhaven was het slechts mogelijk om aan de noordoost zijde van de kazemat aardwerken toe te voegen. Voor het overige is extra dekking verkregen door de toepassing van een betonnen borstwering. Afwijkend ten opzichte van de werken I, II en VIII is verder het ontbreken van binnenprivaten.

Aan de zuidwest zijde bieden stalen deuren links en rechts toegang tot twee portalen, welke middels een hoek van 90 ° verbonden zijn met de gangruimte. De gangruimte sluit aan op de tegen de noordoost wand gelegen legeringsruimte voor manschappen, telefooncentrale en kazematruimte voor mitrailleur met schietgat in de noordwest wand. De twee ingangen worden vanuit de legersruimte en de kazematruimte door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Boven de linker ingang is het bestekjaar 1932 aangegeven. De camouflagebeschildering uit de jaren '50 is tamelijk goed herkenbaar. De buitenwanddikte bedraagt: NW en ZO 2.30 m en 1.80 m; en ZW 1.80 m.

De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton.

Werk XII meet exclusief betonnen borstwering een grootste lengte van 10.50 m en een breedte 15.80 m.

Waardering

De enkele mitrailleurkazemat XII is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510361. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1936
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing