510361 - Stelling bij Den Oever
Wieringen A 4824
Wieringen A 4825
Den Oever, de afsluitdijk, Buitengebied

Omschrijving

De DRIEDUBBELE MITRAILLEURKAZEMAT IX is qua grondplanschema vrijwel identiek aan de driedubbele mitrailleurkazemat X, doch het grondplanschema is spiegelbeeldig toegepast in verband met de situering van de gebouwen, links en rechts van de autoweg, tussen spuisluizen en voorhaven. Te halverbreedte is een dilatatievoeg aangebracht.

Aan de binnen- en buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90 ° verbonden met de gangruimte. De twee ingangen worden vanuit twee mitrailleurkazematruimtes (gesitueerd in de uiterste noordoost hoek) door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Tussen de kazematruimtes zijn aan de noordoost wand twee legeringslokalen voor manschappen aanwezig, welke onderling een verbinding hebben. Alleen via deze verbinding zijn ook de twee - door de dilatatievoeg van elkaar te onderscheiden - helften van de kazemat met elkaar verbonden.

Tegen de zuidwest wand zijn de overige ruimten gegroepeerd (legeringslokaal officieren, kazematruimte voor mitrailleur, binnenprivaten en een waarnemingsruimte met koepel). Boven de linker ingang is het bestekjaar 1933 aangegeven.

De kazemat heeft mitrailleurschietgaten in de noordwestelijke, noordoostelijke en zuidwestelijke buitenwand. De camouflagebeschildering is goed herkenbaar. Het werk is vrijwel geheel voorzien van een betonnen borstwering voor extra dekking. De kazemat meet exclusief betonnen borstwering een grootste lengte van 12.80 m en een breedte van 27.30 m. De buitenwanddikte bedraagt: ZW 1.90 m; en overige wanden 2.30 à 2.40 m.

De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton.

Waardering

De driedubbele mitrailleurkazemat IX is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Mitrailleurkazemat