Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510372
Complexnummer
510361 - Stelling bij Den Oever
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82718/61
Kadastrale aanduiding
Wieringen A 3290
Den Oever, de afsluitdijk, Buitengebied

Omschrijving

Omschrijving

De DUBBELE KANONKAZEMAT IV betreft het zwaarste werk binnen de Stelling bij Den Oever. Evenals kanonkazemat III heeft deze kazemat een tamelijk ver frontwaarts geschoven positie op het schoppenvormig plateau, en is het vrijwel geheel omringd door aardwerken. Het gebouw heeft twee verdiepingen.

De benedenverdieping is gelegen onder het maaiveld en bevat aan de korte buitenwanden twee maal twee bergruimten of munitiemagazijnen en in het middengedeelte een legeringslokaal voor manschappen, twee privaten en twee trappenhuizen.

De bovenverdieping, die geheel boven het maaiveld is gelegen, heeft aan de buitenzijde van de zuidwest wand twee buitenprivaten. Uiterst links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90° verbonden met de gangruimten. De twee ingangen worden vanuit de kazematruimten door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Tussen de gangruimten aan de zuidwest wand is een legeringslokaal voor manschappen gesitueerd. De gangruimten sluiten aan op de twee trappenhuizen, met daartussen gelegen de waarnemingsruimte met spiegelkast, van buiten af herkenbaar door een kijksleuf midden in de frontwand (noordoost). De twee kazematruimten voor kanon bevinden zich in de noord- en oosthoek van het werk, en hebben een schietgat en de frontwand.

Boven de linker ingang is het bestekjaar 1934 aangebracht. De buitenwanddikte bedraagt: NO 2.80 en 4.50 m; en ZW 1.80 m.

De bovendekking bedraagt 2.00 m gewapend beton.

De kazemat meet een grootste lengte van 12.90 m en een breedte van 26.30 m.

Waardering

De dubbele kanonkazemat IV is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510361. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1936
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kanonkazemat

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing