510361 - Stelling bij Den Oever
Wieringen A 3289
Den Oever, de afsluitdijk, Buitengebied

Omschrijving

Ten zuidwesten van werk IV gelegen MACHINEGEBOUW B. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toegang wordt verkregen met een trap via een portaal, met daar achter de machinekamer. In de machinekamer stond een gelijkstroom-compound-dynamo opgesteld, welke werd aangedreven door een Kromhout-Gardner dieselmotor van 12 PK. Deze installatie leverde electriciteit voor verlichting en verwarming van de verdedigingswerken.

De buitenwanddikte en de bovendekking van het machinegebouw bedraagt 1.50 m. Het gebouw meet een grootste lengte van 5.20 m en een breedte van 3.50 m.

Waardering

Het machinegebouw B is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Machinegebouw(M)