Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510392
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Waterkeer
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 juli 1998
Kadaster deel/nr: 
82720/84
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hollands Kroon
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Westerland
X-Y coördinaat: 
123349 - 544790

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vrijstaande VILLA, gebouwd in het kader van de Zuiderzeewerken ter huisvesting van één van de directieleden en genaamd Waterkeer. Het pand werd gebouwd omstreeks 1927 voor de heer J.A. Ringers, door een architect wiens naam zich op de bouwtekening laat lezen als "Zwiers" of "Zwiet". Het pand is volgens de overlevering onder andere bewoond geweest door ir. Lely, initiator en grondlegger van de Zuiderzeewerken. Het pand is gesitueerd aan de zuidzijde van de Westerlanderweg en ziet aan de achterzijde uit over de weilanden van Westerlanderkoog, het Amstelmeer en in de verte op de in 1930 ingepolderde Wieringermeer.

Omschrijving

Vrijstaande villa, gebouwd op rechthoekig grondplan met een risaliet in de voor- en achtergevel en een smalle aanbouw ter linkerzijde. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder een samengesteld rieten schilddak. Op de nok zijn rode vorstpannen aangebracht. De noklijn wordt doorsneden door een rechthoekige bakstenen schoorsteen. De nokrichting loopt evenwijdig aan de Westerlandweg. In het dak zijn verschillende dakkapellen met glooiende killen aangebracht. De oorspronkelijke kapconstructie is nog aanwezig.

Het pand is opgetrokken in diverse tinten baksteen, waarbij de plint in donkerder tinten is uitgevoerd dan de rest van de gevel. Het pand heeft rechthoekige houten vensters met houten lekdorpels. In het algemeen hebben de vensters op de begane grond een zesruits-roedenverdeling en de vensters op de eerste verdieping een vierruits-roedenverdeling.

De voorgevel (N) heeft links van het midden een risaliet over twee bouwlagen onder een ingestoken rieten schilddak. Op de begane grond bevat het risaliet de ingangspartij, bestaande uit een in een portiek gelegen rechthoekige opgeklampte deur met ter rechterzijde hooggeplaatste zijlichten. Boven de voordeur is een betonnen luifel aangebracht. Op de eerste verdieping bevindt zich een vensterreeks van vier vensters. Aan weerszijden van het risaliet bevinden zich geveldelen die boven de vensters op de begane grond worden afgesloten door een verlengd dakschild. Links van het risaliet bevindt zich een geveldeel met één vensteras, rechts een geveldeel met twee vensterassen.

De rechterzijgevel (W) heeft links een erker over twee bouwlagen met aan drie zijden vensters. Voorts heeft de gevel op de eerste verdieping een vensteras met drie vensters.

De achtergevel (Z) heeft rechts van het midden een risaliet over twee bouwlagen, afgesloten door een ingestoken rieten schilddak. Het risaliet heeft op de begane grond één vensteras en op de eerste verdieping een vensteras met drie vensters. De linkerzijgevel van het risaliet heeft op de eerste verdieping een balkondeur met roedenverdeling, de rechterzijgevel heeft een klein venster. Rechts van het middenrisaliet bevindt zich een geveldeel dat boven de begane grond wordt afgesloten door een verlengd dakschild. Op de begane grond bevindt zich een dubbele terrasdeur met glaspanelen.

De linkerzijgevel (O) heeft op de begane grond een erker met aan drie zijden vensters en een aanbouw. Op de eerste verdieping bevinden zich twee vensterassen, de linker met vier vensters, de rechter met drie vensters. De aanbouw aan de linkerzijgevel heeft een L-vormig grondplan en een hoogte van één bouwlaag onder een zadeldak met rode Holandse pannen. De aanbouw heeft diverse hooggeplaatste vensters met tweeruits-roedenverdeling en heeft twee opgeklampte deuren met een ruitvormig venstertje.

Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere de originele open haard met aan weerszijden een ingebouwde bank.

Waardering

Het pand is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in het kader van de Zuiderzeewerken gebouwde directievilla en als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van rijke villabouw uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft het pand beeldbepalende waarde door zijn ligging op de zuidwestpunt van het voormalige eiland Wieringen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWesterlanderweg171778 KKWesterland

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dienstwoning(K4)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WieringenI1264

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzeninvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19271927exactvervaardiging

Architekt Zwiel?