Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510397
Complexnummer: 
510396 - Houdringe
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
2 september 2002
Kadaster deel/nr: 
12801/5
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Bilt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
De Bilt
X-Y coördinaat: 
141590 - 457764

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (Houdringe). Het sober gedetailleerde corps de logis uit 1779 is gebouwd in classicistische stijl waarschijnlijk naar ontwerp van de Amsterdamse architect A. van der Hart. Het bakstenen pand heeft een rechthoekig plattegrond en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak, waarop aan de voorzijde twee negentiende-eeuwse dakkapellen zijn aangebracht. Op de hoeken van het gebouw zijn zandstenen blokken in het metselwerk opgenomen. In de voorgevel tegen de blokrand is een baksteen ingemetseld met de inscriptie 'PHVW Aº 1779' (de letters staan voor Pieter Hieronymus van Westrenen). Aan weerskanten van het corps de logis is een gemetseld muurtje op een zandstenen plint waarin een rondboogpoortje in een zandstenen omlijsting. De zevenassige symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet van drie traveeën bekroond door een driehoekig fronton (met zink gedekt) waarin in 1888 een klein roosvenster is aangebracht. Een hardstenen tien-tredige trap leidt naar de drie deuren op de bel-étage, waarvan de middelste de ingang vormt. De drie deuren hebben een halfrond bovenlicht met spaakroeden. Aan weerszijden van het risaliet bevinden zich twee schuifvensters. Op de verdieping zijn zeven schuifvensters aangebracht. De wisseldorpel van deze vensters is in het midden gesitueerd. Alle vensters worden geflankeerd door persiennes. Ook de achtergevel heeft een middenrisaliet waarvan de middelste vensters op de bel-étage en de verdieping een natuurstenen omlijsting hebben. Het fronton aan deze zijde is segmentvormig.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de inrichting van de hal met marmeren vloer en getordeerde zandstenen zuilen (XVII) van de Ionische orde, die van elders zijn ingebracht; de marmeren schouwen, beschilderde plafonds en stucwerk op de bel-étage daterend uit de bouwtijd (1779); de schouw en betimmeringen in de rechter voorkamer naar ontwerp van architect A.Salm (1888).

Waardering:

HOOFDGEBOUW (Houdringe) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in classicistische stijl waarschijnlijk naar ontwerp van de architect A. van der Hart; - vanwege de 18de-eeuwse interieuronderdelen; - vanwege de gaaf bewaarde aankleding van de huidige directeurskamer naar ontwerp van A. Salm uit 1888; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de complexonderdelen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDe Holle Bilt223732 HMDe Bilt
NeeDe Holle Bilt22A3732 HMDe Bilt

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsLandhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
De BiltB2168

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Hollands Classicismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Kastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaats

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
17791779globaalvervaardiging