De Bilt B 2168
Bij De Holle Bilt 22, 3732 HM te De Bilt

Omschrijving onderdeel 4:

SPEELHUISJE. In het park staand speelhuisje uit 1858. Het in baksteen uitgevoerde rechthoekige gebouwtje van één bouwlaag met zwart geschilderde plint heeft een met gesmoorde tuiles du nord pannen gedekt flauw hellend zadeldak met breed overstek, dat aan alle zijden geschoord wordt. De schoren rusten op gepleisterde uitmetselingen in de vorm van dikke pilasters met blokkapiteeltjes. In de topgevel aan de voorzijde bevindt zich een dubbel openslaande deur geflankeerd door twee smalle vensters. In de rechterzijgevel is een drielichtvenster aangebracht. Zowel de deur als de vensters hebben decoratieve traceringen van ijzer in de vorm van cirkels en halve cirkels. Tegen het midden van de blinde achtergevel is een schoorsteen gemetseld, die boven het dakvlak zwart en onder het dakvlak wit is geschilderd. Rondom het speelhuisje liggen gele klinkers.

Waardering: SPEELHUISJE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de ensemble waarde; - vanwege de ornamentele waarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Speelhuisje