De Bilt B 2165
De Holle Bilt 14, 3732 HM te De Bilt

Omschrijving onderdeel 6:

BOERDERIJ 'KLEIN HOUDRINGE'. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw gelegen dwarshuisboerderij, die gelijktijdig met de buitenplaats in 1779 is gebouwd. In 1965 is het pand geheel verbouwd. Thans rest van Klein Houdringe slechts het gerestaureerde dwarshuis (woongedeelte) bestaande uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In het midden van de vijfassige voorgevel is de hoofdingang met meerruits bovenlicht gesitueerd. Rechts hiervan zijn twee schuifvensters geplaatst, links bevindt zich één schuifvenster en uiterst links een kelderlicht en opkamervenster. Op de verdieping zijn drie regelmatig geplaatste, iets kleinere vensters opgenomen. Alle vensters hebben een roedenverdeling. Het opkamervenster en de verdiepingsvensters zijn voorzien van halve luiken.

Waardering:

BOERDERIJ 'KLEIN HOUDRINGE' van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functioneel-historische relatie met de buitenplaats Houdringe; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw