Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510403
Complexnummer
510396 - Houdringe
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82716/166
Kadastrale aanduiding
De Bilt B 2044
De Holle Bilt 20, 3732 HM te De Bilt

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7:

PORTIERSWONING 'DE KETTING'. Aan het begin van de rechte oprijlaan naar Houdringe is de portierswoning gelegen, gebouwd in 1902 door de timmerman J.Termaaten uit De Bilt in opdracht van G.H.L. baron van Boetzelaer. Het witgepleisterde pand met donkere plint heeft één bouwlaag met een kapverdieping en is gedeeltelijk onderkelderd. Aan de zuidzijde een opkamer die via een aparte opgang aan de voorzijde van het pand bereikbaar is. Tussen twee muurtjes bevindt zich een trap van vijf treden die naar een klein bordes met de deur leidt. Op de muurtjes aan weerszijden van het bordes zijn bankjes geplaatst. De voorgevel (west) heeft een risalerend middengedeelte met een ver overstekend rieten zadeldak dat de hoofdkap, eveneens een rieten zadeldak, haaks snijdt. Aan de rechterzijde van de woning bevindt zich een uitbouw onder een lessenaarsdak. Het pand heeft verschillende venstervormen, die alle zijn voorzien van roeden en deels van halve luiken. Het kelderlicht is beveiligd met diefijzers.

Waardering:

PORTIERSWONING 'DE KETTING' van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de beeldbepalende en markante ligging aan het begin van de oprijlaan; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510396. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Portierswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1902
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing