510406 - Groot Engelenburg
Brummen G 5250
Eerbeekseweg 10, 6971 LB te Brummen

Omschrijving

PORTIERSWONING behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Aan de oprijlaan staat een bakstenen portierswoning uit het begin 20ste eeuw bestaande uit een hoog bouwvolume van twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak en een dwars daarop staand bouwvolume van een bouwlaag eveneens onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. De gevels worden geleed door roedenvensters met (halve) luiken. Aan de achterzijde van de woning bevinden zich delen van een langhuisboerderij uit ca. 1700, thans lichtgeel gepleisterd. Het hoge bouwvolume is twee vensterassen breed en een beuk diep; de naar het oosten gekeerde voorgevel (in het verlengde van de oprijlaan) heeft links de toegangsdeur met zijraam voorzien van roedenverdeling; de deur is aan een stoepje en onder een houten luifel gesitueerd. De zijgevel (noord) heeft links een vensteras en in het terugspringende lage bouwvolume twee vensterassen met links een tweede toegangsdeur met smal bovenlicht.

PORTIERSWONING van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;