510422 - De Berencamp
Nijkerk Gelderland C 3156
Hemmelerweg 1, 3861 RC te Nijkerk

Onderdeel 1

Omschrijving

Bakstenen HOOFDGEBOUW De Berencamp bestaande uit een vijftiende-eeuws rechthoekig deel (zuid) van twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met rode oudhollandse pannen gedekt zadeldak tussen trapgevels en een daarop aansluitend zeventiende-eeuws deel (noord), dat in 1842 is verlaagd tot één bouwlaag en een kapverdieping onder een lessenaarsdak. In de top van de trapgevels zijn duivengaten. In de zuidgevel bevinden zich op de begane grond twee houten kruiskozijnen (waarvan één opkamervenster), een recent aangebrachte deur en op de verdieping twee gemetselde kruiskozijnen. Aan de linkerkant, aansluitend op deze gevel, een gemetselde muur onder een ezelsrugafdekking met een poortje. De vrij gesloten westgevel heeft enkele kleine vensteropeningen (vensterlichten en een kloostervenster) en in het verlaagde deel een meerruits schuifvenster. In de noordgevel de toegangsdeur in een houten portaal met rechts een vensterlicht en links een meerruits venster. De oostgevel kent een regelmatige indeling met twee boven elkaar geplaatste kruiskozijnen, vensterlichten in de top en eveneens een kruiskozijn en een vensterlicht in het verlaagde gedeelte. De indeling van het INTERIEUR is eenvoudig. Het oudste (zuidelijke) deel is in tweeën verdeeld, met een woonkamer met schouw en 17de-eeuws eiken muurkastje in het oostelijke deel en een onderkelderde opkamer met schouw en eikenhouten renaissanceboezem en dito muurkastje aan de andere zijde. Samengestelde balklaag. Kelder met tongewelf en rode en grijze plavuizen op de vloer. Het noordelijke gedeelte had aanvankelijk ook een tweedeling. Balklaag met vroeg 17de-eeuwse sleutelstukken in dit deel. In het westelijke vertrek (achter de kelder) was een keuken ingericht. Pomp en pompbak bewaard gebleven. In dit vertrek bevindt zich de 17de-eeuwse houten spiltrap met ingesneden handgreep naar de verdieping. In de 19de eeuw is van het oostelijke vertrek door middel van een houten wand een gang afgescheiden. Op de verdieping bevindt zich in de zuidoostelijke kamer een gemetselde gotische schouw. De zolder van het oudste deel met kapconstructie met gesneden merken (rechts gebroken).

Het HOOFDGEBOUW De Berencamp is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de indeling en de verschillende interieuronderdelen, zoals de gotische schouw op de verdieping, de eikenhouten muurkastjes, de balklagen met sleutelstukken en de gemerkte kap;

- wegens de visueel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats Salentein, waarbij het huis De Berencamp als zicht vanaf Salentein fungeert;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats