Schoolstraat 47, 1719 AT te Aartswoud

Inleiding

Voormalige PASTORIE met in de zuidzijde een gevelsteen ter nagedachtenis aan diverse Aartswoudse notabelen en aan de bouwmeester G. Groen die voor het tot stand komen van de pastorie hebben zorg gedragen.

De voormalige pastorie heeft aan de parterre van de achtergevel (W) een aantal wijzigingen ondergaan ten behoeve van onder meer een garagedeur. Deze wijzigingen hebben het monumentale karakter evenwel niet geschaad.

Omschrijving

Voormalige pastorie gebouwd op een rechthoekig grondplan en bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder een flauw hellend zadeldak met de noklijn haaks op de straat. De overstekende kap is bedekt met zwarte Hollandse pannen en heeft aan beide lange zijden schoren die aan de zuidzijde nog in hun rijke vorm bewaard zijn gebleven. Aan de voorzijde (O) heeft de kap gesneden windveren.

Het muurwerk is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen, waarbij voor de gevelgeleding en geveldecoratie gebruik is gemaakt van pleisterwerk. Het muurwerk wordt verticaal geleed door een middenrisaliet (voorzijde) en hoekpilasters. Een omgaande cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer geleedt het muurwerk horizontaal.

Vrijwel alle muuropeningen voor vensters en deuren hebben een getoogde bovenzijde met gedecoreerde wenkbrauwen en zijn voorzien van schuifvensters. Onder de vensteropeningen bevindt zich een in pleisterwerk uitgevoerde decoratie. De onderdorpels zijn in natuursteen.

De symmetrische voorzijde (W) heeft een breedte van vijf vensterassen. De parterre heeft twee vensterassen aan weerszijden van de genoemde middenrisaliet, de verdieping één vensteras aan weerszijden van deze risaliet. De middenrisaliet bevat op de parterre een dubbele paneeldeur die ten opzichte van de flankerende pilasters is teruggeplaatst. Boven deze deur bevindt zich een op consoles rustend balkon met balustrade in rijk smeedwerk. Het balkon heeft een stolpdeur met glaspanelen en getoogd bovenlicht. De teruggelegen partij in de middenrisaliet wordt onder de geveltop halfrond afgesloten. In de geveltop bevindt zich een klein radvenster.

De linkerzijde (lange zijde Z) heeft op de parterre drie vensterassen op geruime onderlinge afstand. Tussen de eerste en tweede as vanaf de straat bevindt zich de eerder genoemde gevelsteen. Het muurwerk van de verdieping (boven de cordonlijst) heeft een rond venster boven de middelste vensteras.

De rechterzijde (lange zijde N) heeft rechts een paneeldeur met getoogd bovenlicht. De deur wordt bereikt via een uit twee treden bestaande stoep. Links van de deur bevindt zich een radvenster. Op de verdieping direct boven het voorgenoemde radvenster bevindt zich een gelijkvormig radvenster. Rechts van dit venster, vlak onder de kap, bevindt zich een klein vierkant éénlichtsvenster.

De achterzijde (W) heeft op de verdieping een centraal geplaatst venster. Aan weerszijden van dit venster bevindt zich een radvenster.

Waardering

De voormalige pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het pastoriecomplex nabij de Ned. Hervormde Kerk.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)