Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510440
Complexnummer: 
510439 - St. Lambertus
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 juni 1998
Kadaster deel/nr: 
82686/7
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Opmeer
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
De Weere
X-Y coördinaat: 
128831 - 526144

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Symmetrisch opgezet driebeukig KERKGEBOUW met vijfzijdig koor aan de zuidwestzijde en met vierkante toren tegen de noordoostzijde van het schip. Het muurwerk is aan de buitenzijde uitgevoerd in rode baksteen, verticaal geleed door diverse reeksen van steunberen, spitsboogvormige vensteropeningen en spaarvelden. De voorzijde van de kerk (NO) wordt gedomineerd door de centraal geplaatste toren met hoge achthoekige spits die aan vier zijden is voorzien van een uurwerk. Ook het muurwerk van de toren heeft een verticale geleding, onder meer door op de hoeken geplaatste steunberen, spitsboogvensters boven de centraal geplaatste hoofdingang en op de verdieping, reeksen van spitsvormige spaarvelden en galmgaten. De toren wordt geflankeerd door lage kapellen, waarvan de linkerkapel (ZO) de doopkapel is. Deze kapellen worden op hun beurt weer geflankeerd door onder tentdak geplaatste volumes waarin zich de linker- en rechteringang bevinden.

De torenspits wordt net als het zadeldak van de kerk en de diverse dakschilden van de kappen boven nevenruimten en dakkapellen, bedekt met lei in Maasdekking.

Het schip heeft een lengte van zes traveeën. De zijbeuken hebben in elke travee een groot spitsboogvenster, de lichtbeuk heeft in elke travee een reeks van drie gekoppelde spitsboogvensters. Deze spitsboogvensters hebben ijzeren harnassen met non-figuratief glas-in-lood.

Aan de binnenzijde is het muurwerk voornamelijk uitgevoerd in witgrijze en antracietkleurige kalkzandsteen, afgewisseld met gele en rode baksteen in een horizontale geleding. De structuur van het muurwerk is echter verticaal en wordt onder meer gevormd door de arcades en de kolonnetten. De arcades hebben samengestelde pijlers waarbij in de basementen gebruik is gemaakt van een strook hardsteen en in de kapitelen van zandsteen.

Zandsteen bevindt zich ook in de kapiteelvormige overgang tussen de kolonnetten en de geboorte van de gordelbogen. Het spitse tongewelf boven het middenschip bestaat uit beschot tussen gemetselde gordelbogen. De zijschepen hebben vierdelige kruis-ribgewelven, met gewelfvelden in gele baksteen. De overspanning van de gordelbogen heeft bij de aanzet van het gewelf spanstaven. Links (ZO) van het priesterkoor bevindt zich de sacristie, met onder meer het oorspronkelijke houtwerk met briefpaneel-decoratie.

Het kerkinterieur bevat nog diverse oorspronkelijke kunstwerken zoals het hoofdaltaar en de beide altaren van de zijschepen, gepolychromeerde sculpturen, het doopvont en het kerkorgel aan de noordoostzijde onder een hoog spits gewelf in het torenlichaam bevindt zich een driezijdig houten orgelbalkon op schragen ten behoeve van het zangkoor, bereikbaar via een hardstenen wenteltrap.

Waardering

De kerk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en situationele waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het St. Lamberiuscomplex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDriestedenweg31663 BDDe Weere

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerkRooms-katholieke kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OpmeerM987

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelBasiliek

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Molenaar, N. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur