Opmeer U 949
Schoolstraat 43, 1719 AT te Aartswoud

Inleiding

BOERDERIJ van het Kop-Romptype mogelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de westzijde van de Schoolstraat ten zuiden van de Nederlands hervormde kerk. In 1922 is een staartstuk aangebouwd dat in 1972 werd verlengd. Aan de oostzijde (straatzijde) wordt het erf gescheiden van de Schoolstraat door een HEK.

Omschrijving

De ten dele onderkelderde boerderij staat op een oost-west gerichte plattegrond, bestaande uit een vierkant en een rechthoekig deel. Op het vierkante grondplan (O) bevindt zich het voorhuis en in het rechthoekige bouwlichaam (W) bevindt zich het bedrijfsgedeelte. Zowel het rechthoekige als het vierkante bouwlichaam, die een ongelijke kaphoogte hebben, bestaan uit een begane grond en een kapverdieping. De beide bouwdelen worden van elkaar gescheiden door een brandmuur. Het voorhuis is geplaatst onder een flauw hellend zadeldak. Het bedrijfsgedeelte is geplaatst onder een schilddak dat op de noordwesthoek, boven het staartstuk, overgaat in een schilddak van een kleiner formaat. De verschillende daken zijn alle bedekt met een zwarte Hollandse pan. De kap van het woonhuis is aan de voorzijde voorzien van gesneden windveren. De kap van het schilddak boven het bedrijfsgedeelte wordt gedragen door een houten vierkantsconstructie. De uit zes pijlers bestaande constructie, een dubbel vierkant, is uitgevoerd met ranke pijlers. Aan de bovenzijde gaan de pijlers over in een dekbalkgebint. De boerderij is opgebouwd uit rode baksteen en houten muurstijlen. Het woonhuis heeft een gecementeerde plint. Zowel op de grens tussen de begane grond en de verdieping en ter hoogte van de kozijnen van de vensters bevindt zich aan alle drie de gevels van het voorhuis een cordonlijst. Aan de oost-, zuid- en noordzijde van de boerderij zijn de schieters van de muurankers zichtbaar. De vensteropeningen van het voorhuis zijn vrijwel alle getoogd en voorzien van schuifvensters met een T-profiel.

De voorzijde (O) van het woonhuis wordt verticaal en horizontaal geleed door uitgemetselde banden. De voorzijde telt vijf vensterassen. De middelste as heeft een dubbele paneeldeur en de flankrende assen hebben T-vensters. Vensters en bovenlicht van deur zijn getoogd aan de bovenzijde. De deur is een zogenaamde "leugendeur", die geen toegang verschaft tot een achterliggende ruimte doch uitsluitend ten behoeve van de symmetrie is aangebracht. Op de verdieping bevindt zich in het midden van de gevel een liggend venster met gewijzigde raamindeling. Links en rechts van dit venster bevindt zich een in baksteen uitgevoerd medaillon. Tevens, is aan elke zijde van het venster een sierschieter zichtbaar. Langs de dakrand bevindt zich een in baksteen uitgevoerd fries.

De linkergevel (Z) van het voorhuis heeft rechts een getoogd schuifvenster. De rest van de gevel is blind op de deuropening aan de linkerzijde na. De deuropening heeft een paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met een glad fries en gootlijst op klossen. Vervolgens springt de gevel van het bedrijfsgedeelte links van de deuropening uit.

In de uitspringende gevel van het bedrijfsgedeelte bevindt zich een rond venster met ijzeren roedenverdeling. Drie van dergelijke vensters bevinden zich ook in de brandmuur (O) boven het zadeldak van het voorhuis. De zuidzijde van het bedrijfsgedeelte heeft in het midden een paneeldeur met bovenlicht. Links en rechts hiervan bevinden zich twee getoogde stalvensters met een rijke roedenverdeling in gietijzer. De twee vensters rechts zijn geplaatst tussen twee steunberen.

De achterzijde (W) heeft rechts de darsdeur die de kapvoet doorsnijdt. Het staartstuk links hiervan heeft vier ijzeren stalvensters in de zuidzijde en een opgeklampte, door ronde ijzeren vensters gelankeerde deur - in de kopse westzijde.

Het hek aan de straatzijde is van ijzer en bestaat uit smalle aangepunte vierkante pijlers met rond aangepunt hekwerk daartussen.

Waardering

De kop-rompboerderij met bijbehorend hek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een vrijwel gaaf bewaarde 19de-eeuwse boerderij op het platteland. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ligging nabij de Nederlands Hervormde kerk.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij