Spanbroekerweg 51, 1715 GJ te Spanbroek

Inleiding

VILLA genaamd 'Beukenhof', waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. De villa is opgetrokken in een eclectische bouwstijl, waarin klassieke elementen vermengd zijn met een aantal chaletachtige details. De villa staat aan de noordzijde van de Spanbroekerweg. Rond 1900 is aan de linkerzijde een serre aangebouwd. Aan de achterzijde zijn na 1940 wijzigingen aangebracht, echter zonder het monumentale karakter van het object te schaden.

N.B.: De wijzigingen van na 1940 vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde villa in symmetrisceh opzet, bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping, geplaatst onder een met zwarte platte Friese pan bedekt zadeldak met overstek. De kap heeft snijwerk aan gootlijsten, windveren en schoren.

De kap heeft aan de noordzijde een dakkapel met zadeldak, die als een steekkap aansluit op het zadeldak. De dakkapel is aan alle drie de zijden van de dakrand voorzien van houtsnijwerk.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, ter decoratie afgewisseld met onder meer horizontale banden in pleisterwerk en gele baksteen.

De voorzijde (N) telt vijf vensterassen met in de centrale as de voordeur, daarboven een op consoles rustend balkon met balustrade en in het dakschild een dakkapel met overstekend zadeldak en gesneden gootlijsten en windveren. De flankerende assen hebben schuifvensters met rechthoekige wenkbrauwen. De paneeldeur die naar het balkon leidt heeft een wenkbrauw in de vorm van een Tudorboog. De hoogte van de vensters neemt naar boven toe af. De voorzijde heeft onder de kapvoet een mezzanino. Op de overgang tussen verdieping en de kapverdieping bevindt zich een brede cordonlijst. Tevens bevinden zich cordonlijsten tussen de vensterkozijnen en ter hoogte van de kapvoet.

De linkerzijde (O) telt drie vensterassen. Op de parterre bevindt zich een uit hout, rode baksteen en glas opgetrokken serre met lessenaarsdak. De verdieping heeft drie blindvenster. De geveltop van de kapverdieping heeft een getoogd zesruits venster geflankerd door kleinere vierkante vensters met vierruits roedeverdeling. Venster en blindvenster hebben alle rechthoekige wenkbrauwen, behalve het getoogde venster in het midden dat een Tudorboogvormige wenkbrauw heeft.

De rechterzijde (W) heeft op de parterre en verdieping een centraal blindvenster. Aan weerszijden van het blindvenster bevindt zich een schuifvenster. De geveltop van de kapverdieping is identiek aan die van de linkerzijde. De vensters en blindvensters hebben alle wenkbrauwen, identiek aan die van de linkerzijde.

Waardering

De villa Beukenhof is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voorname 19de eeuwse notabelenwoning op het platteland.

Aanbouw serre