Opmeer W 257
Driestedenweg 45, 1662 BG te De Weere

Inleiding

Volgens gevelsteen in 1913 gebouwde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noord-Hollandse type. De boerderij straat aan de westzijde van de Driestedenweg en wordt hiervan gescheiden door een ijzeren HEK.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder een met zwarte muldenpannen gedekt schilddak met pirons op de nokeinden.

De inwendige houten draagconstructie bestaat vermoedelijk uit een rechthoekig vierkant met aan de oostzijde van het vierkant de woning, aan de zuidzijde de dars en aan de noord- en westzijde de koestal.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint. Schieters van muurankers zijn op diverse plaatsen zichtbaar.

De voorgevel (O) is ter decoratie aangevuld met anderkleurig keramisch materiaal. Deze symmetrisch opgezette gevel heeft uitgemetselde hoeken en een risalerende middenpartij waarvan de hoeken eveneens zijn uitgemetseld. De voorgevel heeft een uitgemetselde plint met groen geglazuurde rand, horizontaal lijstwerk en ontlastingsbogen in een harder gebakken oranje en oranjerode baksteen, alsmede lekdorpels in groen geglazuurd aardewerk. De spaarvelden onder de ontlastingsbogen hebben groen tegelwerk met Art-Nouvau motief. De middenpartij van de voorgevel heeft op de parterre twee schuifvensters en op de verdieping een gekoppeld schuifvenster. In de geveltop bevinden zich drie gebeeldhouwde dierenkoppen: varken (centraal) rund (links) en paard (rechts). De middenpartij heeft een afgewolfd zadeldak, dat als steekkap aansluit op de hoofdkap. Dit zadeldak is bedekt met een zwarte muldenpan en gedecoreerd met een piron en een hanekam. In het dakschild van de hoofdkap boven de middenpartij bevindt zich een vierkante schoorsteen met uitgemetselde horizontale geleding en gele baksteen ter decoratie. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren worden elk door een kroonlijst afgesloten en bevatten elk twee vensterassen. In de as direct rechts (N) van de middenpartij bevindt zich een paneeldeur met rijk gesneden Art-Nouveau motief. Links (Z) naast de deuropening bevindt zich de genoemde gevelsteen. De overige vensterassen bevatten schuifvensters.

De linkerzijde (Z) wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst en bevat een min of meer centraal geplaatse paneeldeur met ijzeren harnas en bovenlicht. Links van deze deur bevindt zich een hooggeplaatste reeks van drie getoogde ijzeren stalvensters, rechts van de deur bevindt zich een vierde stalvenster. Deze vier identieke vensters zijn geplaatst boven een gemetselde lekdorpel en onder een ontlastingsboog waarin ter decoratie oranje baksteen is verwerkt.

De rechterzijde (N) bevat een reeks van zes hooggeplaatste getoogde ijzeren stalvensters, in omlijsting en vorm identiek aan die in de linkerzijde. De goot rust op gesneden gootklampen.

De achterzijde (W) heeft rechts de darsdeur, links daarvan een ijzeren stalvenster en weer links daarvan een door schuifvensters geflankeerde eenvoudige houten deur met bovenlicht. Het muurwerk wordt door een gladde houten goot afgesloten.

Het ijzeren hek bestaat uit ranke pijlers met gebogen hekwerk daartussen.

Waardering

De stolpboerderij met bijbehorend hek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de vroege 20ste-eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij